Одна з парафій УГКЦ спростувала перехід на відзначення Різдва 25 грудня. Оновлено

40545 0
Вперше Різдво 25-го грудня відсвяткують греко-католики Чернівців.
Фото: RISU

Фото: RISU

Парафія церкви Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Антонія Чернівецької єпархії УГКЦ цього року вперше святкуватиме Різдво Христове за новим стилем – 25 грудня. Таке рішення – спільна ініціатива парафіян та настоятеля отця Василя Гасинця, повідомляє реліійно-інформаційна служба RISU.

Читайте також: Понад 50% львів’ян не проти перенести святкування Різдва на 25 грудня

Буковинці припускають, що вони будуть першою в Україні парафією УГКЦ, яка робить такий крок у відзначенні Різдва за григоріанським календарем.

За словами о. Василя Гасинця, «Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав, чітко озвучив позицію УГКЦ щодо святкування Різдва 25-грудня: ініціатива має йти від мирян. Так само висловився і глава ПЦУ Епіфаній.

Читайте також: «Це як годинник, що сильно відстає». Чи доцільно в Україні змінити дату святкування Різдва

«Мої парафіяни ще минулого року підходили до мене з ініціативою святкування Різдва за новим стилем. Я їх підтримав, бо і сам давно про це мріяв. І цього року ми робимо перший крок. І це дуже правильно так робити, коли ініціатива виходить від самих парафіян», – каже о. Василь Гасинець.

За переконанням отця, 25-го грудня – це не тільки про релігію, а й про політику: щоб святкувати Різдво з усім світом, з нашим Папою і відірватися від Росії.

«Звісно, 7 січня у нас теж буде Різдвяна служба, бо люди мають звикати поступово, до того ж старшим людям зміна дати Різдва дається не так просто, як людям молодшим. Але починаючи з цього року, акцент робитимемо на 25 грудня», – каже о. Василь Гасинець.

За його словами, про ініціативу отець розповів владиці Йосафату, а той схвально поставився, благословив і сказав: «Починайте, робіть цей крок».

Оновлено. Інформацію про перехід церкви Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Антонія Чернівецької єпархії УГКЦ цього року вперше на святкування за новим стилем – 25 грудня незадовго спростував сам настоятель храму о. Василь Гасинець, пояснивши, що не йдеться про зміну дати святкування Різдва. 

«Оскільки велика родина, до якої входить три покоління парафіян, виїжджає за кордон і 7 січня не зможе взяти участь у Різдвяному богослужінні, то вони попросили 25 грудня відслужити для них Святу Літургію з літургійними різдвяними текстами. Із цим проханням я звернувся до нашого владики Йосафата Мощича, який задля добра вірних поблагословив це зробити завтра одноразово»,додає він у коментарі інформаційного ресурсу УГКЦ.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!