Одного із причетних до «Афери століття» у Львові взяли під варту

29552 0
Анатолій Мальков причетний до масштабної схеми привласнення комунального майна.
Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Photo by Darya Tryfanava on Unsplash

Залізничний районний суд Львова обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб одному з причетних до «Афери століття». За інформацією юридичного департаменту ЛМР, Анатолій Мальков причетний до масштабної схеми привласнення комунального майна. 

Загалом шляхом судового процесу управління комунальної власності та юридичний департамент ЛМР повернули місту 17 незаконно захоплених приміщень. Щодо 3 об'єктів судові процеси ще тривають.

Читайте також: Під Києвом затримали львівського адвоката, якого підозрюють у шахрайстві із майном та землею

Нагадаємо, «Аферою століття» у Львові назвали масштабну схему привласнення комунального майна, внаслідок якої лише від квітня до листопада 2016 року місто втратило понад 40 об’єктів нерухомості. Масштабну аферу випадково виявили юристи управління комунальної власності ЛМР. Відчуження майна відбулось завдяки шахрайській схемі, яку втілили, за попередніми даними, львів’яни Ірина Сандул, Людмила Малькова та Олег Рогоцький. Це імена людей, які безпосередньо брали участь в оборудках з привласнення низки приміщень великої площі в центральній частині міста.

З цих трьох лише Олег Рогоцький фігурував у розслідуваннях. А от Сандул і Малькова продовжували активну бізнес-діяльність. Зокрема, вони пішли і в будівельний бізнес.

У 2017 році тодішній прокурор Львівської області Юрій Квятковський говорив, що правоохоронці встановили п’ятьох осіб, які стали першими власниками низки нежитлових приміщень, незаконно виведених із комунальної власності Львова. Двох із них було заарештовано 7 червня 2017 року. Це були мешканець Лисичанська Сергій Соболь та мешканець Луганська Артем Шпота.

Вирок Соболю винесли у 2019 році. Його звинуватили у службовій недбалості, на підставі підроблених документів він зареєстрував право власності на низку комунальних нежитлових приміщень, а потім продав їх. Але так само, як і у випадку з Артемом Шпотою, прокурори не довели, що він причетний до відчуження майна. Його засудили до 1,5 років обмеження волі, однак у строк відбування покарання суд врахував понад сім місяців перебування в СІЗО як день за два. Соболя відпустили на волю із зали суду. Через місяць після суду він раптово помер.

У лютому минулого року Сихівський районний суд Львова виправдав останнього обвинуваченого у крадіжці комунального майна у так званій «Афері століття». Артема Шпоту визнали невинуватим за недоведеністю у вчиненні кримінальних правопорушень, в яких він обвинувачувався.

Ольга Коваль

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!