Офіційний Іран повідомив, що «помилково збив» літак української авіакомпанії МАУ

2748 0
Президент і міністр закордонних справ країни пообіцяли розслідування та висловили співчуття родинам загиблих.
Фото: ivnanews.ir

Фото: ivnanews.ir

Генштаб збройних сил Ірану сьогодні, 11 січня, зранку оприлюднив заяву, у якій зазначено, що причиною авіакатастрофи українського літака авіакомпанії МАУ став людський фактор – «літак ненавмисне збили». Про це повідомляє українська служба ВВС.

Помилка, кажуть в генштабі, сталась через напруження у стосунках зі США, через яку іранські війська привели у стан найвищої боєготовності. Відтак, причетних до авіакатастрофи пообіцяли притягнути до відповідальності.

«Під час польоту літак опинився у безпосередній близькості від одного з важливих військових об'єктів Корпусу вартових Ісламської революції, за формою і висоті польоту нагадував ворожий об'єкт», – цитує ВВС заяву іранських військових.

Читайте також: Американські ЗМІ оприлюднили відео можливого втручання ракети в літак МАУ

Президент Ірану Хассан Роухані і міністр закордонних справ країни Джавад Заріф підтвердили причину авіакатастрофи. Обидвоє написали про це у Твіттері.

«Людська помилка у часі кризи призвела до катастрофи», – написав Джавад Заріф.

Він також висловив співчуття родинам загиблих та попросив у них вибачення.

«Розслідування триває, щоб виявити та притягнути до відповідальності винних у цій великій трагедії», – заявив у свою чергу Хассан Роухані.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на заяву Ірану у своєму телеграм-каналі. Він написав, що вимагає повного визнання Іраном провини, а також продовження розслідування, повернення тіл загиблих та виплати компенсацій.

Нагадаємо, літак авіакомпанії МАУ, що виконував рейс Тегеран – Київ зазнав катастрофи після злету з аеропорту в Тегерані. На борту літака перебували 176 людей, із них 11 – громадяни України. Усі пасажири та члени екіпажу загинули.

9 січня у Пентагоні повідомили, що літак зазнав удару ракетою «земля-повітря» «Тор-М1», імовірно виробленою в Росії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!