Окупанти готують нову провокацію на Запорізькій АЕС, – Генштаб

490 0
Лише за останні тижні росія вже кілька разів намагалась перекласти на Україну відповідальність за використання безпілотників для атак на обʼєкти ЗАЕС.
Фото: ЗАЕС

Фото: ЗАЕС

Російські окупанти готуються провести чергову провокацію на Запорізькій атомній електростанції. Загарбники можуть звинуватити Україну. Про це повідомляє Генеральний штаб України у Facebook.

«росія є єдиним терористом у світі, який тримає в заручниках атомну станцію та використовує її для шантажу України та всього світу. Ніхто інший, окрім російських терористів, не ставив світ так близько до межі свідомої радіаційної катастрофи», – заявили у Генштабі.

Читайте також: Росія завершила замінування ЗАЕС, – розвідка

Лише за останні тижні росіяни вже кілька разів намагалися перекласти на Україну відповідальність за використання безпілотників для атак на обʼєкти ЗАЕС.

«Це свідомі російські дії, які продовжують російську ж практику шантажу нашої держави та усієї міжнародної спільноти ризиком катастрофи на ЗАЕС. Україна завжди відповідально ставилась і ставиться до безпеки ядерних обʼєктів. Лише повернення ЗАЕС під контроль України здатне відновити реальну безпеку станції», – йдеться у повідомленні. 

У Генштабі ЗСУ додають, що безпека Запорізької АЕС не може бути гарантована, поки російські війська перебувають на станції.

Зазначимо, запорізька атомна станція – це найбільша АЕС в Європі, яка знаходиться у місті Енергодар Запорізької області. АЕС була окупована росіянами на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. Загарбники встановили на станції військову техніку.

За час війни та окупації Запорізька АЕС не одноразово вимикалася від ліній, які сполучають її з українською енергетикою. Як зазначають фахівці, це може загрожувати не тільки Україні, але й самій росії та країнам Європи.

Запорізька атомна електростанція перевела всі реактори у стан «холодного зупину». 13 квітня останній блок перевели у цей стан. У Міненерго пояснили, що це важливо для уникнення ядерної катастрофи.

Раніше Tvoemisto.tv дізналося, як вибух на АЕС може вплинути на Львівщину та чи є загроза підвищеного радіаційного фону в області читайте у новині.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!