Онлайн-мапа забудов у Львові. Де подивитися?

17605 0
Детальні плани територій міста вивели на електронну карту. Тепер львів’яни зможуть переглядати плани забудов та документацію в режимі онлайн. Tvoemisto.tv запитало головного архітектора Львова Юліана Чаплінського про те, чому ця мапа має стати корисною для львів’ян.
фото: wikimapia.org, big.lviv.ua, novobudovy.com

фото: wikimapia.org, big.lviv.ua, novobudovy.com

Наявність цього плану дозволяє мешканцям краще орієнтуватись, яка забудова буде на цій території, які зміни відбуватимуться на їх вулиці, у мікрорайоні чи місті. Водночас, інвестори отримають змогу краще орієнтуватись у майбутній інфраструктурі міста, вкладаючи капітал у нерухомість, а також зможуть розглядати великі інвестиційні проекти для побудови цілих мікрорайонів. Це дасть можливість мешканцям через процедуру громадських слухань впливати на розвиток території, на якій вони проживають, подавати свої пропозиції чи зауваження, – інформує прес-служба Львівської міськради.

Як розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський у коментарі Tvoemisto.tv, часто на громадські слухання люди запізнюються, або й не ходять взагалі. Ця карта дасть можливість через звичайний «гуглівський» сервіс зайти й переглянути детальні плани забудов. «Мешканці зможуть побачити, що конкретно буде на певній території, який задум і план. Наступний етап – друк усіх містобудівних умов і обмежень на всі споруди, які будуються», – говорить Юліан Чаплінський.

За його словами, у нашому місті існує проблема: з’являється маса рекламних щитів, львів’яни реагують, а квартири продаються лише на папері. При цьому забудовник часом не має необхідних документів, а територія не відповідає житловому призначенню. «Це непряма компетенція міськради, але першими львів’яни звинувачуватимуть нас у тому, що їх не попередили», – каже  Юліан Чаплінський і додає, що такий онлайновий інструмент надасть мешканцям можливість вільного доступу, а систему містобудування зробить більш прозорою. На переконання архітектора, створюючи таку карту, Львів не відкриває Америку, адже європейські країни вже давно ведуть містобудівний кадастр в режимі онлайн. В Україні ж детальні плани територій ще досі стають об’єктом спекуляцій.

Як додає начальник управління міжвідомчої координації Львівської міськради Тимофій Александронець, така візуалізація є легким способом структурованого відображення багатьох документів та ще одним кроком до електронної відкритості Львова. У майбутньому карта розширюватиметься та доповнюватиметься.

Новостворену карту поділено на такі розділи:

1. Затверджені детальні плани територій (ті, які пройшли всі погоджувальні процедури та були затверджені).

2. Детальні плани території, які пройшли громадські слухання (ті, які очікують погодження й затвердження рішенням виконкому чи ухвали сесії ЛМР).

3. Детальні плани територій, які проектуються (тобто, на проектування яких є рішення виконавчого комітету, проте ще немає готових матеріалів, які можна викласти на обговорення громадськості).

4. Індивідуальні об'єкти (перелік об'єктів за конкретною адресою, за якими відбулись громадські слухання).

Знайти карту та ознайомитись з нею можна за посиланням або ж, перейшовши з головної сторінки сайту Львівської міської ради на вкладку «Генплан Львова» (у підрозділі «Довідка» внизу сторінки), а звідти – на, власне, «Карту готових детальних планів територій - тих, які проектуються, і тих, які будуть проектуватись».

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!