Київ

У Києві вчителів змушують чергувати в укриттях уночі. Освітній омбудсмен відреагував

1141 0
Для обслуговування та експлуатації укриттів у закладах освіти повинні призначати відповідальних осіб за трудовим контрактом.
Фото: Київська ОВА

Фото: Київська ОВА

Під час повітряної тривоги забезпечувати безперешкодний доступ до укриттів закладів освіти повинні місцеві громади, які мають створити формування цивільного захисту та/або призначити осіб цивільного захисту, відповідальних за укриття. Про це заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, коментуючи історію про те, що у Києві вчителів змушують чергувати в укриттях уночі, щоб налагодити цілодобову роботу шкільних укриттів.

Освітній омбудсмен наголосив, що навіть у разі створення такого підрозділу цивільного захисту працівники призначаються на добровільних засадах, тобто певна діяльність можлива лише за згодою працівника. Є також певний перелік осіб, які можуть бути залучені до цивільного захисту. При цьому, з кожним таким співробітником укладається трудовий контракт.
 
 

«Водночас під час воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди. Тобто не додати до роботи педагога ще й чергування в укритті, а саме перевести на роботу з оплатою праці за виконану роботу не нижче за середню заробітну плату за попередньою роботою. Переведення має бути оформлене відповідними документами», – додав Горбачов.

Натомість у Департаменті освіти і науки КМДА на запит «Твого міста» про видані накази закладам освіти про примусово-добровільні чергування працівників задля забезпечення доступу людей в укриття, вказали лише на відповідальність керівників закладів. 

«Постійною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 02.06.2023 було прийнято рішення, яким доручено керівникам підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності та підпорядкування, розміщених на території міста Києва забезпечити цілодобовий безперешкодний доступ населення до укриттів цивільного захисту всіх типів власності (протокол №30)», – йдеться у відповіді на запит.

Нагадаємо, про те, що київські вчителі вимушені вночі безкоштовно чергувати в укриттях повідомив народний депутат Роман Грищук, який направив звернення до Міністерства освіти і науки України, аби ті дали чіткі роз’яснення Департаментам освіти.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!