Парк біля психлікарні на Кульпарківській планують оголосити природоохоронною зоною

3009 0
Площа парку становить 16 гектарів.
Фото: Руслан Гречаник

Фото: Руслан Гречаник

Парк довкола Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні планують оголосити територією природно-заповідного фонду, щоб вберегти його від забудови. Про це Тvoemisto.tv повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник.

«Парк унікальний своїм різноманіттям. Маємо його зберегти, бо в кінцевому результаті його можуть забудувати. Ще минулого року подали на розгляд обласної ради на погодження, щоб винести це рішення на сесію обласної ради. Наразі це не погоджено. Все, що ми оголосимо природоохоронною зоною, буде під охороною держави і не може бути забудоване», – розповів Руслан Гречаник.

Довідка

Парк розташований на вул. Кульпарківській, 95. Питання про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Кульпарків» перебуває на розгляді Львівської міської ради з серпня 2019 року.

Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня є єдиним в Україні прикладом медичного закладу, побудованого відповідно до ідеї «міста-саду» англійського журналіста та соціолога Е.Говарда, які найповніше реалізувалася при закладенні шпиталів початку ХХ століття.

На території парку збережена композиція прогулянкових доріжок променистого характеру у планувальній структурі закладень Адольфа Рерінга та планувальна структура партерної частини закладень Бауера. Акцентом є під’їзна алея до головного корпусу із гіркого каштану звичайного, яка поступово переходить у партерну частину з декоративними композиціями перед адміністративним корпусом.

На території парку виявили 33 види деревно-кущових рослин, серед яких вікові екземпляри окремих видів дерев з періоду закладення парку. Окрім того, парк знаходиться на межі ареалів цілого ряду видів птахів. Вони тут гніздяться, зимують або мігрують в межах зеленої зони міста Львова.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!