Через забудову один з парків у Львові підтоплює. Як це планують вирішити

2518 0
В парку Архангела Михаїла планують висадити близько 250 багаторічних рослин.
Фото: Інститут Просторового Розвитку

Фото: Інститут Просторового Розвитку

Парк Архангела Михаїла біля Стрийського автовокзалу, який планують відновити, постійно підтоплює. Проєктанти ЛКП «Інститут Просторового Розвитку» напрацювали такі гідротехнічні рішення – відновлення дощових садів з облаштуванням системи збору надлишкової води. Про це повідомили в департаменті містобудування ЛМР.

Серед причин підтоплення території парку слабопроникні ґрунти, слабка дренованість та техногенний вплив, адже поруч активна забудова, яка й змінила відмітки поверхні територій.

Читайте також: У Львові затвердили межі парку біля Стрийського автовокзалу

На думку фахівців, відновлення дощових садів з облаштуванням системи збору надлишкової води запобігло б подальшому підтопленню ґрунтовими водами території парку Архангела Михаїла. Це комплексне природоорієнтоване рішення для територій, де часто спостерігають застій води, за рахунок влаштування системи збору води та висадження рослин, які поглинають надлишкову вологу. Дощові сади затримують та фільтрують до 90% води, а також знижують рівень підтоплення території під час злив.

«Конструктивно дощові сади виконують, формуючи ділянки території з певними видами рослин, стійкими до затоплення. Та оскільки в парку Архангела Михаїла процеси підтоплення більш активовані, робочим проектом також перебачено підсилення водовідвідних функцій дощового саду за рахунок облаштування системи збору води – де-факто прокладуть спеціальні труби, якими і відводитимуть надлишкову воду до дощової каналізації», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Забудовник, що зводить десятий будинок біля автовокзалу, відновить парк Архангела Михаїла 

Водночас, в парку Архангела Михаїла планують висадити близько 250 багаторічних рослин, що активно вбирають в себе дощову воду, абсорбуючи її. Зокрема, вербу пурпурну Нана та осоку пальмолисту.

Нагадаємо, що депутати ЛМР підтримали петицію про відновлення парку Архангела Михаїла поблизу автовокзалу. Витрати, пов’язані з розробкою проєктно-кошторисної документації, супутніх до проєктування послуг і капітального ремонту парку, має забезпечити ТзОВ «Метгал». Цей забудовник звів уже десять ЖК поруч з автовокзалом. У процесі будівництва цієї компанії ще один будинок, який зводять поряд з парком. Яким має бути парк читайте тут.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!