Парки Львова в минулому і тепер: Парк імені Івана Франка. Фото

16249 0
Пропонуємо подивитися кілька старих світлин парку, що вважається найстарішим на території України і порівняти, як одне з найулюбленіший місць відпочинку львів’ян виглядало в минулому, а також, який вигляд парк має зараз.
Джерело: wikipedia.org.; Автор: Venom4eg

Джерело: wikipedia.org.; Автор: Venom4eg

Парк розміщений між вулицями Листопадового Чину і Крушельницької, на схилі одного з пагорбів Львівської височини. Його територіальною основою були ґрунти приміського єзуїтського фільварку (звідси походить історична назва «Єзуїтський сад»). Наприкінці ХVІІІ ст. імператор Йосиф ІІ подарував його львівським міщанам для облаштування муніципального парку. 1855 р. перепланований Карлом Бауером.

Дата: 2015

Джерело: uk.wikipedia.org. Автор Сергій Криниця (Haidamac). Ліцензія

Перший міський сад Львова постав на грунтах, які у ХVІ ст. належали родині патриціїв Шольц-Вольфовичів (Szolс-Wolfowicz, Scholz-Wolfowitz) та венеційському консулу Антоніо Массарі (Massari). Після них маєток перейшов у власність єзуїтів, які лишалися його господарями до йозефинських часів. Звідси походить історична назва — «Єзуїтський» чи «Поєзуїтський сад».

Пам'ятник Голуховському та поєзуїтський город

Дата: 1916-1917

Видавець: «Штука», Краків

Міський парк

Дата: 1914

Видавець: Давід Грунд, Львів

Дата: 2015

Джерело: uk.wikipedia.org. Автор Rbrechko. Ліцензія

Після 1919 р. Єзуїтський сад перейменували на «Парк Тадеуша Костюшка»; після 1945 — на «Парк імені Івана Франка». У 2009 р. парк реконструювали

Масивні будівлі управління залізниці, споруджені під Святоюрським пагорбом на початку 1910-х рр., внесли деякий дисонанс у цей вишуканий ансамбль. Але більшої шкоди завдав призматичний багатоповерховий блок готелю «Дністер», побудований над парком у 1970-х, який в архітектурній панорамі цього району є чужорідним тілом.

Вулиця Крушельницької

Дата: 1879

Видавець: Видавництво «Центр Європи», Львів

Планувальна структура парку упродовж більш як трьохсотлітнього періоду його існування зазнавала неодноразових змін. Так, за словами Івана Крип'якевича, під кінець XVI ст. «міщанин Іван Шольц-Вольфович заклав тут сад коштом 1600 золотих. Сад перейшов потім у руки його зятя Антонія Массарі, італійця, родом із Венеції, і він обладнав парк на італійський спосіб». За часів Йогана Гехта, який переоблаштував парк вже «на французький спосіб» бачимо регулярну, геометричну— «французьку» — структуру паркових алей (зафіксовану мапами Львова першої половини ХІХ ст.).

Дата: 1957-1965

Творець: Святослав Вдовенко

Декоративні клумби

Впорядкування нижньої тераси, прилеглої до будинку Галицького сейму, мало своїм результатом появу клумб і партерних квітників, які набули регулярної структури, характерної для садівництва епохи бароко. Цей регулярний акцент підсилила пряма центральна алея, відновлена у 1920-х рр., яка йде під гору через увесь парк паралельно вулицям Крушельницької і Листопадового чину.

Декоративна клумба Дата: 1915

Видавець: Видавництво видових поштівок Леона Розеншайна, Дрогобич

Вид на парк ім. Івана Франка

Дата: 1914-1915

Видавець: Арнольд і Шляг, Львів

Дата: 1957

Творець: Святослав Вдовенко

Дата: 2012

Джерело: uk.wikipedia.org. Автор: MSha. Ліцензія

Дитячий майданчик

Головна алея проходить поруч зі східною межею парку. Від неї відгалужуються звивисті доріжки, мережа яких дозволяє одночасно розмістити значне число відвідувачів. Для відпочинку можна обирати як рухливу, наповнену людьми зону центральної алеї, так і затишні, ізольовані від гамору ділянки у глибині паркового масиву. В парку облаштований також дитячий майданчик.

Дитячі атракціони в парку ім. І. Франка

Дата: 1965-1970

Дитячий майданчик в парку ім. І Франка

Місто: Львів

Дата: 1963

Творець: Ярослав Янчак

 

Фото: park-franko-lviv.virtual.ua

Ротонда

З будівель першої половини ХІХ ст. до сьогодні у Парку ім. І. Франка збереглася ротонда з дорійською колонадою, тип якої зустрічається у парках доби романтизму. На вході до центральної алеї встановлено класицистичну чавунну вазу з рельєфами, композиція яких свідчить про вплив Бертольда Торвальдсена (Thorvaldsen).

 

Центральний вхід до парк імені Івана Франка

Дата: 1916

Творець: Невідомий

Видавець: Видавництво польського мистецтва, Львів

Альтанка у парку ім. Івана Франка

Дата: 1957-1964

Творець: Святослав Вдовенко

Куточок парку ім. І. Франка

Дата: 1964

Правове регулювання: Михайло Цімерман

Дата: 2015

Джерело: uk.wikipedia.org. Автор Haidamac. Ліцензія

Дата: 2015

Джерело: uk.wikipedia.org. Автор Сергій Криниця (Haidamac). Ліцензія

Пам’ятник Іванові Франку

У 1964 р. в парку навпроти головного корпусу Львівського університету був встановлений пам'ятник Іванові Франкові (скульптори Валентин Борисенко, Дмитро Крвавич, Емануїл Мисько, Василь Одрехівський, Яків Чайка, архітектор Андрій Шуляр). Пам'ятник поставили на місці ліквідованого квітникового партеру, який раніше композиційно пов'язував університетську будівлю з репезентативним нижнім входом у парк. Тетяна Максим'юк слушно зауважує, що новостворена скульптурна композиція перекрила цей вхід як візуально, так і функціонально

Джерело: Фотографії старого Львова

З дерев у Парку ім. І. Франка увагу привертають клени, якими обсаджено центральну алею, старі дуби у верхній частині парку, ясені біля дорійської ротонди (Архітектура Львова, 2008, 638). Парк є різновіковим насадженням. Основу його деревостану складають дерева, висаджені у середині – другій половині ХІХ ст. Доповненням до традиційних видів європейської флори стали екзоти з Північної Америки, Далекого Сходу, середземноморського регіону.

Станом на сьогоднішній день, площа парку становить 11,6 га.

Щоб більше дізнатися про інші паркові зони Львова, варто клікнути на посилання, що є на цій карті.

 

Інформація та фото lvivcenter.org

Марія Стахів

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!