Без зупинки серця. Львів'янину провели унікальну операцію через міні-розріз

1527 0
Пацієнт – 60-річний львів’янин Андрій. Він потрапив до лікарні із інфарктом міокарда.
фото олега самчука

фото олега самчука

Кардіохірурги Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги виконали рідкісну для України операцію – міні-АКШ. Складні аортокоронарне та мамарнокоронарне шунтування вони зробили через маленький розріз між ребрами, без традиційного розтину грудини і зупинки серця. Про це повідомив головний лікар Олег Самчук.

Перший пацієнт – 60-річний львів’янин Андрій. Він потрапив до лікарні із інфарктом міокарда.

Таких медзакладів в Україні одиниці, у львівській зробили три міні-операції.

Читайте також: Лікарі ЛОР-відділення із ОХМАТДИТу зможуть оперувати діток з допомогою сучасної техніки

«Через судину йому застентували праву коронарну артерію, однак через багатосудинне ураження невдовзі чоловікові загрожував повторний інфаркт. Вихід – ще одна операція», – йдеться в його повідомленні на Фейсбуку.

Зазвичай, за словами Олега Самчука, у таких випадках кардіохірурги в нашій країні вдаються до класичної операції: це розтин грудини і зупинка серця. Цього разу наші лікарі вирішили застосувати новий метод, де у нагоді стала надсучасна ендоскопічна стійка.

Завдяки їй лікарі в режимі реального часу отримали змогу «зазирнути» всередину пацієнта – грудину розтинати не довелося. Кардіохірурги відновили кровопостачання, сформувавши нові судини – шунти – через розріз у міжребер’ї розміром усього 5 см.

Перевага такої операції на серці – малотравматичність. Після класичного втручання Андрій мав би відновлюватися від 2-3 тижнів до 2 місяців, а після цього поїхав додому уже на 5 добу.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!