Перший театр ставить виставу для львів’ян із вадами зору. Фото

2588 0
Виставу «О восьмій вечора на Ковчезі» буде супроводжувати аудіоскрипція – коментування для людей із вадами зору.
фото надані Першим театром

фото надані Першим театром

Цієї неділі, 16 вересня, відбудеться відкриття 99 сезону Першого театру (вул. Гнатюка, 11) з вистави «О восьмій вечора на Ковчезі», яку буде супроводжувати аудіоскрипція – коментування для людей із вадами зору. Про це в коментарі Tvoemisto.tv розповів художній керівник театру Юрій Мисак, який і поставив цю виставу за п’єсою Ульриха Губа.

Актриси Леся Шкап'як і Тетяна Сторожук пройшли спеціальну підготовку і вже 16 вересня о 12:00 працюватимуть коментаторами. За словами Юрія Мисака, це вперше у Львові театр працює з апаратурою для аудіодискрипції.

«Раніше вже були спроби: робили просто коментарі та шепотіли їх на вухо незрячим, але це перетворювалося на окрему виставу, яку чув увесь зал. Тепер ж коментатор може сидіти у іншому приміщенні, і незрячі будуть чути все в навушниках», – говорить він.

Читайте також: Чим дивуватимуть львівські театри у вересні. Афіші вистав

Устаткування театр закупив завдяки гранту на суму 50 тисяч грн у межах Спільної Програми ПРООН, ВООЗ та МОП «Сприяння інтеграційній політиці та послугам людей з інвалідністю в Україні». Як додає Юрій Мисак, також театр пристосовують і для людей з інвалідністю, зокрема вже обладнали пандус та спеціальні вбиральні.

Довідка.

Аудіодискрипція, або тифлокоментар – це спеціальний голосовий супровід, який наживо подається через систему «радіогід» до незрячих/слабозорих глядачів і пояснює їм усе, що неможливо відстежити візуально: описує декорації, міміку і вбрання акторів, дії сценічних персонажів тощо.

П’єса Ульриха Губа «О восьмій вечора на Ковчезі» розповідає про голуба та двох пінгвінів, які потрапили до числа обраних тварин і можуть потрапити на Ноїв ковчег. Але пінгвіни не можуть залишити свого третього товариша, і, зрештою, рятівна ідея спадає їм на думку. Це п’єса для чотирьох акторів, у якій розповідають дітям про Великий потоп.

Соня Сабала,

фото надані Першим театром


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!