Львівські лікарі видалили ракову пухлину із мозку дитини

1472 0
У дитини була одна із найпоширеніших внутрішньочерепних видів пухлин – епендимома.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

У Першому територіальному медичному об’єднанні нейрохірурги видалили 3-сантеметрову ракову пухлину із мозку однорічної дитини під час вибухів та знеструмлення.

«Рак вперше проявив себе за місяць до того – підвищеною температурою та блювотою. За лічені дні дівчинка, однорічна Злата із Житомира, перестала сидіти та ходити. Зрештою дитя опинилося в стані, коли могло лише лежати, закинувши голову назад. Дівчинка мучилася від нестерпного болю», – розповіли у лікарні. 

Лікарі виявили об’ємну пухлину, що притискала стовбур мозку до кістки головного. Це саме та ділянка, яка контролює життєво важливі функції. У дівчинки Злати виникли проблеми з ковтанням, диханням і біль. На той час циркуляція рідини у мозку підтримувалась лише завдяки спеціальній шунтувальній системі. Врятувати дитину змогли завдяки проведенні операції одного із найвищих рівнів складності. 

Читайте також: У Львові хірурги видалили однорічній дитині пухлину, вагою понад 2 кг

«Пухлина розташована в небезпечному місці. Величезна загроза сильної крововтрати в ділянці втручання. Попри ризики, більша частина операції минає без ускладнень. Нейрохірурги переходять до завершального етапу. У цей же час у Львові – вибухи. Світло в операційній гасне . Кілька секунд йде на те, аби увімкнулися генератори. Лампи знову починають світити. Нейрохірурги продовжують працювати. Навіть попри небезпеку  – зупинити втручання вони не можуть. На вагах – дитяче життя», – додали лікарі.

Згодом з’ясували, що у дитини була одна із найпоширеніших внутрішньочерепних видів пухлин – епендимома. Це агресивне ракове захворювання, що швидко прогресує та поширюється на прилеглі структури мозку. Пухлину діаметром 3 см лікарі успішно видалили. Попереду у неї наступний етап боротьби за життя – курси хіміотерапії.

Фото: Перше ТМО

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!