Пішоходів, які розмовляють по мобільному можливо штрафуватимуть

11040 1
У Верховну Раду України подали законопроект, який передбачає штраф пішоходам за розмови по мобільному телефону.

Автор законпроекту, народний депутат Олег Дмитренко стверджує, що  майже кожен п’ятий пішохід, який перетинає проїзну частину дороги або залізничну колію, під час руху користується мобільним телефоном, при цьому увага пішохода зосереджена на розмові, а не на власній безпеці. Проте, аварійні ситуації часто спричинені не тільки водіями, а й пішоходами. До прикладу, лише за 8 місяців 2015 року з вини пішоходів відбулось 1374 ДТП у яких загинуло 247 особи.

Якщо законопроект приймуть, то пішоходам заборонять розмовляти по телефону під час:

  • посадки і висадки з транспортного засобу
  • переходу проїзної частини
  • переходу через залізничну колію

Зокрема, заборона пошириться і на користування таких засобів зв’язку як hands free (провідні та Bluetooth-гарнітури, навушники тощо).

Планується, що штраф становитиме 51 гривню.

На сьогодні водіїв автомобілів можуть оштрафувати на 410 - 425 грн за телефон у руці, а пішоходів штрафують за перехід у недозволеному місці та на червоний сигнал світлофору.

Нагадаємо, 2 лютого Tvoemisto.tv організувало спільно з соціальною ініціативою «Хтось не зробить» (проект комісії у справах молоді УГКЦ) дискусію «Як зробити дороги у Львові безпечнішими?». В рамках обговорення з’ясували чому львів’яни порушують правила дорожнього руху та як і з цими можна боротися. Серед ідей покращення ситуації на дорогах учасники дискусії назвали збільшення кількості паркінгів, зменшення допустимої швидкості руху містом, встановлення відеоспостереження.  У поліції також бачать необхідність у реформування таких структур як суд та прокуратура, оскільки доволі часто порушники не несуть покарання. 

Опублікувала Мар’яна Федина

24 Лютого, 2016 14:22
Олександр Буде як з водіями. Буває, до половини їх розмовляє по мобілці без гарнітури, перевищують дозволену швидкість, часто ігнорують знаки та розмітку, не надають перевагу пішоходам, створюють аварійні ситуації — і їх ніхто не штрафує.
До того, б’юсь об заклад, серед постраждалих пішоходів мізерний відсоток тих, хто міг би уникнути аварії, відмовившись від розмови.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!