Через скандал із закупівлями для військових у Міноборони повернуть громадський контроль

786 0
В Міноборони, Мінекономіки, СБУ та ДБР планують створити пільну робочу групу щодо зміни системи харчування військовослужбовців.
Фото умовне

Фото умовне

В Україні повернуть громадський контроль над закупівлями Міноборони речового майна, паливно-мастильних матеріалів та харчування з урахуванням обмежень воєнного стану. 

Джерело: міністр оборони України Олексій Резніков у Facebook

Він зазначив, що аудит пришвидшив процес реорганізації системи закупівель у тиловому забезпеченні та спричинив кадрові рішення щодо осіб, стосовно доброчесності яких були обґрунтовані сумніви. 

«Ми проводимо очищення одночасно з відсіччю ворогу. Сховатися за війною у корупціонерів не вийде. Я особисто і команда в цілому зробили висновки з історії, яка спричинила суспільний резонанс. Ми не були достатньо відкритими, тому не змогли пояснити результати нашої роботи, які відповідають суспільному запиту. Ми не створили достатніх механізмів, що гарантують довіру. Це помилка, яка буде виправлена.», – додав міністр.

Читайте також: Скандал із закупівлями Міноборони. Постачальник пояснив, чому ціни вищі, ніж в магазинах

Крім того, Олексій Резніков підкреслив, що за підсумками спільної наради Міноборони, Мінекономіки, СБУ та ДБР вирішили створити спільну робочу групу щодо зміни системи харчування військовослужбовців.

Міністр оборони України дав доручення:

  • Здійснити аналіз цін та процесу їхнього формування;
  • Зменшити термін контракту з постачальниками;
  • Розробити нові підходи, які будуть включати механізми прозорості та підзвітності, переходу до меню (раціонів) зі збереження продуктового різноманіття, публікацію цін, тощо.

Зокрема,  у Міноборони запровадили внутрішнє правило звірки всіх цін при укладанні контрактів з реєстром Мінекономіки та ринковими цінами.

Читайте також: ЗМІ пишуть про закупівлю продуктів для військових за завищеними цінами. У Міноборони спростовують

Нагадаємо, що 21 січня «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових у контракті МО перевищують роздрібні у два-три рази. Міноборони у своєму коментарі зазначило, що відомості про зміст закупівель послуг харчування для військовослужбовців, які набули поширення у ЗМІ, мають ознаки навмисних маніпуляцій та вводять в оману. У компанії ТОВ «Актив компані», що є контрагентом Міністерства оборони у наданні послуг із забезпечення продуктами військовослужбовців, заперечують звинувачення у завищенні цін, а інформацію, викладену у ЗМІ, називають маніпулятивною. Крім того, 24 січня міністр оборони України Олексій Резніков схвалив відставку свого заступника В'ячеслава Шаповалова. Причиною звільнення стала кампанія звинувачень щодо закупівлі продуктів для військових за завищеними цінами.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!