Поліція оприлюднила записи переговорів у справі львівських волонтерів

3549 0
Святослав Літинський є свідком у цьому кримінальному провадженні.
Фото: Facebook

Фото: Facebook

У суботу, 10 вересня Національна поліція України оприлюднила записи телефонних розмов, а також відеозаписи передачі автомобілів у справі, де фігурують львівські волонтери Святослав Літинський та Назарій Островський.

На записі телефонної розмови невідомий військовослужбовець обговорює деталі передачі йому двох автомобілів з Ігорем та Назарієм. Після того на відеозаписі відбувається передача авто та грошей. Тоді неназваний військовослужбовець каже, що його військова частина потребувала автомобілів, тому вони звернулися до волонтерів, ае в процесі виявилося, що за транспортні засоби треба заплатити.

Читайте також: Через справу Літинського Зеленський провів зустріч з головними правоохоронцями

За словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, найпоширеніша схема, яку використовують псевдоволонтери, саме продаж гуманітарної допомоги.  

«Один із таких кричущих фактів ми задокументували нещодавно. Військовий у пошуках авто для бойових побратимів натрапив на оголошення благодійного фонду. Однак, як виявилося, за автомобілі потрібно було заплатити – 5500 євро за дві автівки. А от у акті приймання-передачі військовій частині про вартість не можна було згадувати – продавці наполягали писати виключно «безоплатна гуманітарна допомога», – зазначив Клименко.

У поліції стверджують, що таку схему заробітку використовують двоє чоловіків, які прикриваються низкою благодійних громадських організацій. Серед них – ГО «Незалежні», керівником якої є Святослав Літинський. Власне, він є свідком у цьому кримінальному провадженні.

Зі слів Клименка, один із фігурантів справи через ГО «Незалежні» домовлявся про закупівлю авто за кордоном для потреб військових, а на кордоні розмитнював їх через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані безоплатно військовим частинам ЗСУ.

Обох фігурантів справи, імовірно, йдеться про Назарія Островського та Ігоря Плохого (про нього згадував сам Островський у коментарі виданню «Наші гроші. Львів», викликали для вручення підозри.

Читайте також: Обшуки в Літинського. У поліції Києва повідомили про викриття шахрайської схеми

Нагадаємо, 10 вересня у зв’язку з обшуками та арештами волонтерів, зокрема справою щодо громадського діяча та волонтера Святослава Літинського, президент Володимир Зеленський зустрівся з головними правоохоронцями країни.

Вранці, 8 вересня Святослав Літинський повідомив, що до нього прийшли з обшуками. Самого чоловіка вдома не було, він поїхав за кордон за черговим автомобілем для ЗСУ. Двері поліції відчинила його дружина. Відомо, що раніше Голосіївський суд міста Києва видав ухвалу про проведення обшуків в активіста та волонтера. Зі слів Літинського, неодноразово його та інших львівських волонтерів намагалися спровокувати, пропонували продавати гуманітарну допомогу. Тепер, імовірно, через те, що нічого раніше не вдалося зробити, вирішили «прийти і щось знайти».

Відомо також, що з обшуками того ж дня прийшли також до ще одного львівського волонтера Назарія Островського. Про це він він написав на своїй сторінці.

Згодом у поліції Києва повідомили, що викрили шахрайську схему, учасники якої привласнювали гуманітарну допомогу під виглядом благодійного фонду. 

На вимогу волонтерської спільноти на черговому сесійному засідання Львівської облради 20 вересня депутати планують заслухати інформацію правоохоронних органів влади про ситуацію щодо обшуків та арештів осіб, які займаються волонтерською діяльністю на Львівщині.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!