Помер дисидент та Герой України зі Львівщини Степан Хмара

2090 0
Герой України відбував покарання у таборах суворого режиму срср за активну проукраїнську позицію.
Фото: Главком

Фото: Главком

Сьогодні, 21 лютого, помер дисидент, Герой України та народний депутат трьох скликань Степан Хмара. Про це повідомила його дружина Роксолана Хмара. 

«Не хочу у це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все.Ми всі робили все, що могли і навіть більше. Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу! Я так хотіла бачити його щасливе обличчя! Його прекрасне обличчя», – повідомила жінка.

Наразі рідні не повідомляють щодо часу прощання та часу поховання. 

Довідка: 

Степан Хмара – борець за незалежність України у XX столітті, український політик, правозахисник, лікар, дисидент в період перебудови, довголітній політв'язень радянських концтаборів, народний депутат України І, II та IV скликань. Герой України, кавалер ордена Свободи та князя Ярослава Мудрого V ступеня. Голова Всеукраїнського комітету захисту політв'язнів, почесний громадянин Тернополя, почесний член громадської організації «Українське юридичне товариство».

Майбутній дисидент народився 12 жовтня 1937 р. у селі Боб'ятин Львівської області. Вищу освіту здобув у тоді Львівському медичному інституті за фахом стоматолога, який закінчив у 1964 році.

У 1972 році почав брати участь у випуску підпільного журналу «Український вісник» та займався поширенням самвидаву. У 1975 р. правоохоронними органами було здійснено першу спробу арешту Степана Хмари. Справа була закрита у зв'язку з відсутністю доказів злочину. Проте, 1980 року Степана Хмару таки заарештовують і засуджують до 7 років позбавлення волі та 5 років посилання за статтею «антирадянська агітація та пропаганда». Посилання Степан Хмара відбував у Пермській області. Вийшовши у 1987 на волю, він брав активну участь у відтворенні української Гельсінської групи.

Навесні 1990 року Степана Хмару обрали депутатом Верховної ради України від Індустріального (№ 261) виборчого округу. У квітні 1990 року Степан Хмара разом із Львом Лук'яненком та Михайлом Горинем створив Українську республіканську партію, заступником голови якої він і був обраний. У листопаді 1990 року Степан Хмара був знову заарештований і просидів в ув'язненні до квітня 1991 року. Він звинувачувався у нападі на представника міліції. Ця акція отримала назву «Справа Хмари».

Активний учасник Помаранчевої революції 2004 року.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!