Помер останній онук Івана Франка – Роланд Франко

3386 0
Роланд Франко, який родом зі Львова, був засновником та головою правління Міжнародного фонду Івана Франка.
Фото: Міжнародний фонд Івана Франка

Фото: Міжнародний фонд Івана Франка

Сьогодні, 11 серпня, на 90 році життя помер останній онук Івана Франка – Роланд Франко. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє Міжнародний фонд Івана Франка.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До садиби Івана Франка

«Колектив Міжнародного фонду Івана Франка глибоко сумує з приводу смерті засновника та голови правління Фонду. Світла пам'ять про цю добру людину назавжди залишиться в наших серцях і тих, кому пощастило з ним працювати, товаришувати та спілкуватися», – йдеться у повідомленні.

Довідково

Роланд Франко – український вчений-інженер, дипломат, громадський діяч, популяризатор творчості Івана Франка. Кандидат технічних наук. Голова правління Міжнародного фонду Івана Франка.

Народився 28 березня 1932 р. у Львові, у сім'ї великого Каменяра: онук Івана Яковича Франка, син Тараса Франка, брат Зеновії Франко. При хрещенні отримав подвійне ім'я – Роланд-Олександр.

Навчався в середніх школах Львова та Станіславова, згодом – на нафтовому факультеті Львівського політехнічного інституту, а після переїзду у Київ в 1950 р. – на гірничому факультеті Київського політехнічного інституту.

На початку 1950-х років Роланд Франко був запідозрений (разом з колишніми однокласниками) у створенні підпільної націоналістичної організації, після чого його двічі викликали в МДБ. Від арешту й ув'язнення його врятувало тільки дідове ім'я.

Упродовж 1993-1996 рр. на запрошення МЗС України перебував на дипломатичній службі – був радником з питань науки в Посольстві України у Великій Британії. Завдяки його клопотанню у 1996 р. Україна безкоштовно одержала від Британського міністерства закордонних справ науково-дослідну станцію «Фарадей» (нині станція «Академік Вернадський») в Антарктиці.

Роланд Франко був членом правління Національної спілки краєзнавців України. З 2015 р. – голова правління Міжнародного фонду Івана Франка.

Він був активним учасником заходів, присвячених ушануванню пам'яті І. Франка в Києві, Львові, Дрогобичі, с. Нагуєвичах тощо.

Внук Франка заснував Міжнародну премію імені Івана Франка, яка вручається за вагомі здобутки та значні заслуги науковців у галузі україністики та соціально-гуманітарних наук. У 2017 р. за його ініціативи було засновано Всеукраїнський учнівський літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра». У травні 2019 р. Роланд Франко з нагоди річниці смерті дідуся посадив дуб у його садибі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!