Понад сім тисяч українських військових вважаються зниклими безвісти

1925 0
Більшість зі зниклих військових – живі та перебувають у полоні.
Звільнені з полону українські військові/Фото умовне

Звільнені з полону українські військові/Фото умовне

Кол-центр з розшуку зниклих безвісти зареєстрував понад сім тисяч зниклих військовослужбовців. Про це Суспільному повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

«Якщо ми говоримо про військових, то давайте розуміти, хто такі військові. Є ЗСУ, є Нацгвардія, прикордонники, СБУ і це різні інституції. Вони не входять в цифру, яку дають Збройні Сили Україні. ЗСУ дають дані про дві тисячі зниклих військових. Наш колцентр має орієнтовно 7200 людей. Наприкад, полк «Азов» – це Нацгвардія (що підпорядковується МВС – ред.) і там також є безвісти зниклі. Вони не вийшли на звʼязок з рідними, коли вони вийшли з Азовсталі», – говорить Котенко.

Читайте також: Зеленський звільнив послів у Німеччині, Угорщині, Норвегії, Чехії та Індії

За його словами, більшість зі зниклих військових – живі та перебувають у полоні. Зокрема, це стосується військових 1 батальйону 36 бригади.

«Ми знаємо, що їх вивезли в росію. По-перше, треба зрозуміти, скільки там є людей. Якщо їх більше сотні, то ми розуміємо, що практично весь батальйон  – у полоні. Звʼязку із ними все ще немає, тому вони вважаються безвісти зниклими. Рано чи пізно вони потраплять у список на обмін і вони повернуться додому. Ось це той випадок, коли ми точно знаємо, що безвісти зниклі – живі», – додає він.

Нагадаємо, родичам зниклих безвісти та полонених необхідно звертатися у військову частину, військкомат, гарячі лінії Міноборони, Об'єднаний центр з пошуку та звільнення полонених; гарячу лінію МВС чи Червоний Хрест. Окрім цього, в Україні створили Національне інформаційне бюро для збору та узагальнення даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих окупантами, у тому числі з-поміж мирного населення. Українська сторона через Бюро складає також списки загиблих і військовополонених рф, що мало би дозволити Україні вкотре довести злочини росії та в перспективі – активізувати процес обміну як полоненими, так і тілами загиблих.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!