«Портрет ідеального вчителя» за версією батьків і педагогів. Який він

2794 0
Бачення ідеального педагога батьками і вчителями здебільшого збігається. Проте є і невеликі відмінності в очікуваннях.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Ззавершилось опитування від Міністерства освіти і науки України для вчителів і батьків учнів щодо їхніх очікувань від сучасних педагогів. У ньому взяли участь 642 респонденти з усіх областей України. Учасникам запропонували сформувати портрет ідеального вчителя, обравши найважливіші компетентності, якими той має володіти.

Загалом, на думку більшості опитаних українців, учитель має надихати, розуміти та поважати учнів, уміти розкривати їхній потенціал і бути відкритим до спілкування та постійного самовдосконалення. 

Читайте також: Самі чи з репетитором. Як готувались львівські випускники, які найкраще склали ЗНО

Бачення ідеального педагога батьками і вчителями здебільшого збігається, проте є і невеликі відмінності в очікуваннях. Так, учителі його головною рисою вважають вміння зацікавити навчанням і надихати учнівство, водночас батьки віддають перевагу повазі та рівному ставленню до всіх учнів. За результатами опитування компетентності ідеального педагога ранжовані від найбільш до найменш очікуваних.

Ось такий портрет сучасного вчителя, очікуваний батьками: 

  • повага до кожного учня, рівне ставлення до всіх – 72%; 
  • вміння зацікавити навчанням, надихати учнівство – 70%;
  • розуміння дітей, вміння знаходити з ними спільну мову – 67%; 
  • здатність розкривати учнівський потенціал – 51%;
  • комунікабельність, відкритість до спілкування – 48%;
  • терплячість та самоконтроль – 43%;
  • турбота про здоров’я та емоційний стан учнівства – 36%;
  • оригінальний стиль викладання – 33%; 
  • вміння розв’язувати конфлікти – 31%; 
  • досконале знання свого предмета – 30%; 
  • вимогливість до учнівства – 22%. 

 

Читайте також: Уроки на вибір учня та доплати вчителям: як планують змінити середню школу в Україні

Додамо, що опитуваним також пропонували оцінити вплив кожного з учасників освітнього процесу на запровадження нових стандартів навчання від 1 (незначний вплив) до 5 (визначальний вплив). За результатами, більшість із них дійшли висновку, що саме вчителі є найбільш важливими учасниками освітнього процесу та відіграють головну роль у впровадженні новітніх стандартів. На другому місці – шкільні адміністрації. Найменший вплив, на думку респондентів, мають батьки та представники громадськості. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!