Місту Новоград-Волинський повернули історичну назву

54044 0
Це місто – батьківщина Лесі Українки, а свою назву воно отримало під час перебування у складі Російської імперії.
Новоград-Волинський/Фото: novograd.city

Новоград-Волинський/Фото: novograd.city

Сьогодні, 16 червня, на сесії міськради у Новограді-Волинському депутати проголосували за зміну назви міста на історичну  Звягель. Про це повідомили на сторінці міськради у Facebook

«Під час другого пленарного засідання двадцять першої сесії міської ради восьмого скликання депутати підтримали доленосне рішення для громади, а саме  повернення місту історичної назви Звягель»,  йдеться у повідомленні.  

Колишня депутатка ЛМР Юлія Гвоздович зазначила, що разом з назвою у місті перейменували також усі назви вулиць, які були пов'язані з росією. 

Читайте також: Не Южноукраїнська, а Південноукраїнська аес. «Енергоатом» перейменував станцію на Миколаївщині

Зазначимо, що рішення підтримав 21 депутат та міський голова, проти проголосували четверо депутатів, ще четверо утрималися. Остаточне рішення щодо присвоєння місту назви Звягель затверджуватиме Верховна Рада.

Довідково

Новоград-Волинський  місто на Житомирщині. Адміністративний центр району. Вперше згадується у джерелах під 1256 роком як місто Возвягель. Розвинувся як урбаністичний центр Звягель в XVI ст. під пануванням князів Острозьких. Сучасну назву отримав під час перебування у складі Російської імперії. Батьківщина Лесі Українки.

Нагадаємо, у Львові група ініціаторів виступила з пропозицією перейменувати понад тридцять вулиць, які названі на честь російських діячів. Натомість вулиці пропонують назвати іменами українських видатних постатей.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!