У Львові проектують багатофункціональний конгрес-хол

10801 0
Будівництво конгрес-холу, який обслуговував би українські та міжнародні конференції, концерти та спортивні події у місті обговорюють вже давно. Як дізналося Tvoemisto.tv, справа рухається: вже вдалося визначити земельну ділянку для будівництва та компанію, яка створює першу документацію проекту
Фото: express2.converia.de

Фото: express2.converia.de

У 2016-му році місто зарезервувало земельну ділянку площею близько 8 га біля стадіону «Арена Львів». Тут хочуть збудувати конгрес-хол та виставковий комплекс. «Обрана ділянка має багато плюсів, зокрема дає можливість у подальшому збільшити площу виставкового залу за потреби, а також забезпечує хороше транспортне сполучення: якщо проводити великий захід, то буде зручно добиратися, не заїжджаючи через місто», – пояснив Андрій Павлів, заступник директора ЛКП «Агенція з підготовки подій».

За його словами, тут хочуть збудувати конгрес-хол, що матиме великий сталий чи модульний конференц-зал, який міг би трансформуватися в масштабний майданчик без крісел. Крім того, він матиме окремі приміщення, де паралельно можна буде проводити менші сесії, оскільки до проведення міжнародних заходів такі ж вимоги. Наприклад, організатори шукають зал, де можна зібрати одночасно тисячу людей, і паралельно прийняти 5 потоків по 100 людей на майстер-класах. Також на цій території проектуватимуть виставковий комплекс – критий зал, який прийматиме заходи міжнародного рівня.

«Щодо розмірів конгрес холу, ми виходили з цифри 2-3 тисячі людей, які він може прийняти, а приблизна площа виставкового залу – 15-20 тисяч метрів квадратних», – поділився баченням Андрій Павлів.

Ідеї та ініціативи вже пристосовує до реальності міжнародна компанія IGLN (Inter Global Logistics Network), яка наприкінці минулого року перемогла в тендері на визначення підрядника, що виготовлятиме документацію. Вона має кілька завдань:

- вивчити ринок конференц-послуг міста, наповненість, потребу, потенціал;

- на основі цих досліджень сформулювати, яких розмірів буде конгрес-хол і виставковий комплекс;

- визначити найоптимальніший формат будівель;

- запропонувати найкращу форму власності та співпраці з інвесторами.

«Усе є ідеями, але хочемо створити багатофункціональний комплекс, щоб його можна було б завантажувати максимально, що вплине й на його окупність та ефективність, – додав Андрій Павлів. – Проект є дорогий, тому немає змісту будувати на 5 тисяч людей, щоб він потім стояв пустим, адже надалі потрібні будуть кошти на експлуатацію. Намагаємося визначити, що найдоцільніше збудувати для міста».

Далі проект розвиватимуть у кількох напрямках: створять бізнес-план, виконають бюрократичні процедури (передача земельної ділянки, оформлення документацію на землю), оголошуватимуть архітектурний конкурс, який визначить візуалізацію проекта, після чого йтиметься про вартість проекту й пошук інвестора. «Усе це потребує часу, найбільш оптимістично можемо говорити про 2020-й рік», – спрогнозував Андрій Павлів.

Додамо, що раніше у коментарі для Tvoemisto.tv генеральний секретар асоціації «Конференції та конгреси в Польщі», експерт з конференц-індустрії Славомір Врублевський зауважив: «Слід розуміти, що конгрес-центр – це не тільки місце для міжнародних конгресів. Згідно із статистикою, міжнародні конгреси займають лише 15% від всіх подій. Решта – це внутрішні події – регіональні та локальні. Тут також мають відбуватися концерти, спортивні та релігійні події, політичні зустрічі тощо. Всі це може проходити у цьому конгрес-центрі. Тільки треба його збудувати мудро, багатофункційно. Колись для позначення такої багатофункційності використовували абревіатура MICE – meeting, incentives, conventions та exhibitions. Зараз їй на заміну прийшла SMERF – social, military, educational, religious, fraternal. Відтак у таких місцях можуть відбуватись й інші заходи. Для прикладу, зустріч людей з однаковим хобі».

Пропонуємо кілька прикладів конгрес-холів у Європі, які, за словами Андрія Павліва, є вдалими та успішними.

Ice Krakiv Arena, фото:aasarchitecture.com#sthash.AxIQZabD.dpuf

Виставковий центр в Любляні, фото:ljubljanafair.com

Конгрес-хол в Будапешті, фото:bcc.hu

Спілкувалася Юлія Сабадишина

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!