Повістки розсилатимуть поштою. Хто і де зараз їх може вручати

11501 0
Згідно зі змінами, підпис під повісткою не вимагатиметься, при цьому чоловік буде вважатися повідомленим.
фото: Getty Images

фото: Getty Images

З 18 липня повістки чоловікам почнуть розсилати звичайною поштою – після того, як спливе встановлений законом строк у 60 днів на уточнення військово-облікових даних. Про це йдеться у постанові Кабміну №560 від 16 травня 2024 року.

Згідно з документом, повістку вважатимуть підтвердженою, якщо є відмова на її отримання або відсутність людини за адресою. Йдеться про так зване «заочне» оповіщення військовозобов’язаних українців. 

Згідно зі змінами, підпис під повісткою не вимагатиметься, при цьому чоловік буде вважатися повідомленим.

Читайте також: Повістки, відстрочка, штрафи й ТЦК. Усе про зміни в мобілізації в Україні.

Хто і де має право вручати повістку

Відповідно до нового закону, чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані оновити свої облікові дані протягом двох місяців. І зробити вони можуть це серед іншого за викликом, тобто після вручення повістки. Законодавством визначено, що вручити її можуть:

  • представники ТЦК, органу СБУ та підрозділу Служби зовнішньої розвідки (залежно від того, де військовозобов'язаний перебуває на обліку)

  • представники органу місцевого самоврядування (сільських, селищних рад та міських виконкомів)

  • роботодавець (керівник підприємства, де працює військовозобов'язаний);

  • керівники навчальних закладів (за наявності розпорядження ТЦК);

  • управителі багатоквартирних будинків (ОСББ)

Під час вручення повістки представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім’я та по батькові, посади, а також пред’явити службові посвідчення.

У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначені у ній місце та строк.

При цьому місця, де можуть вручати повістки суттєво не змінилися. Це - місце роботи, проживання, на вулиці, у парках та в інших громадських місцях. Робити це можуть також і на блокпостах.

Що стосується поліції, новий закон визначає, що поліцейські будуть брати участь у заходах щодо оповіщення разом із представниками ТЦК, забезпечуючи порядок під час вручення повісток, але не вручатимуть їх.

Що має бути вказано в повістці

У повістці про виклик до ТЦК та СП мають бути зазначені:

  • прізвище, ім’я та по батькові і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

  • найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, що видав повістку;

  • мета виклику до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

  • місце, день і час явки за викликом;

  • підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;

  • реєстраційний номер повістки;

  • роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

Для громадян, які самостійно прибули до військкомату та підлягають направленню на навчання у зв’язку з призовом на військову службу час явки до ТЦК та СП встановлюється протягом двох місяців з дня проходження ВЛК.

Нагадаємо, в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію №10449. Разом з цим, багато аспектів процесу призову, зокрема, видачі повісток, оновлення військово-облікових даних тощо, регулюватимуть за допомогою підзаконних нормативно-правових актів, які приводитимуть у відповідність до нового законодавства 

Що змінилося читайте у матеріалі Tvoemisto.tv.

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!