Київ

Працівника МОН, який познущався з незалежності України, звільнять, — міністр Лісовий

3170 0
Посадовець відмовився писати заяву на звільнення добровільно
Фото: Андрій Василенко / Facebook

Фото: Андрій Василенко / Facebook

Працівнику МОН Андрію Василенку, який глузував з незалежності України та країн Балтії,  запропонували написати заяву на звільнення. Про це повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

«Людині було запропоновано написати заяву на звільнення, вона відмовилася. Тому ми йдемо через дисциплінарку, бо для держслужбовця — це неприйнятний рівень, по-перше, в публічних висловлюваннях, а по-друге, у світогляді. У нашій команді таким людям не місце. Звільнення можна очікувати, навіть якщо людина потім буде оскаржувати це в суді. Я з такою людиною в команді не буду працювати», — сказав Лісовий.

Він додав, що це абсолютно ганебна поведінка та здивувався, як можна мати таку плутанину в голові, щоб не розібратися в інформаційному полі.

«Як учасник тих рішень на початку 1990-х, коли 90% людей проголосували за незалежність України, коли всі трансформації йшли не від влади, а від людей, як учасник усіх протестів від Революції на граніті, як людина, яка знає, що спонукало українську націю до виходу з СРСР, яка розуміє, як відбувалися всі ці процеси, мені не зрозуміло, як молода людина може так мислити», - наголосив міністр.

Раніше Міністерство освіти і науки України розпочало дисциплінарне провадження щодо державного експерта в групі з питань цифрової трансформації освіти і науки Андрія Василенка. 

Нагадаємо, чиновник поставив під сумнів бажання українців вийти з СРСР на початку 1990-х та підтримує радянську окупацію.

У своєму дописі в Facebook держслужбовець спотворює українську мову, незалежність України назвав "кидаловом" і зневажливо відгукується про волелюбність українського народу, яку бере в лапки, а саме слово незалежність впродовж всього тексту пише так — "нэзалэжность".

Чиновник вважає, що українці погодилися підтримати незалежність країни шляхом пропаганди через агітаційні листівки, в яких ніби-то обіцяли швидке збагачення.

Водночас він розповідає, що на референдумі 17 березня 1991 року 70% громадян проголосували "за" збереження СРСР "як оновленої федерації рівноправних суверенних республік", а після "пропаганди" 1 грудня — вже було 90% "за" проголошення незалежності України.

«І вийшла справжня шизофренія: в один і той самий рік один і той самий мудрий народ у міцній більшості своїй проголосував за взаємосуперечливі параграфи (і СРСР зберегти з УРСР у його складі, і оголосити незалежність)», — йдеться у дописі.

Зокрема, Василенко каже, що "не тільки українці показали свою "мудрість" в 1991 році". А країни Балтії "теж не знали, що творили".

Він назвав радянську окупацію "найкращим", що сталося з Литвою, Вільнюс — "дирою, часом гіршою за забуті Богом райцентри України", а литовські національні страви — "лайном" і "їсти їх можна тільки, якщо поголодувати три дні".

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!