Працівників «Укрзалізниці» штрафуватимуть за відмову говорити українською мовою

10987 3
Личаківський районний суд Львова зобов'язав працівників «Укрзалізниці» надавати послуги українською мовою. У разі відмови, працівник буде зобов‘язаний оплатити штраф, який може сягати 17 000 гривень, або ж навіть може опинитися за ґратами.
Ілюстративне фото: vcrti.com.ua

Ілюстративне фото: vcrti.com.ua

У понеділок, 9 липня, Личаківський районний суд Львова визнав неправомірною відмову провідника потяга Чернівці – Одеса спілкуватись із пасажирами українською мовою. Окрім того, суд зобов’язав «Укрзалізницю» надавати послуги державною мовою. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив активіст Святослав Літинський.

Як він розповів у коментарі Tvoemisto.tv, львів’янин Ярослав Попович у жовтні минулого року звернувся до суду із позовом щодо випадку із провідником, який відмовився обслуговувати пасажира українською мовою.

«Під час обслуговування мене, як споживача, у рейсі поїзда №136/135 Чернівці-Одеса 08.10.2017 року провідники вагону на мої запитання, звернення та прохання відповідали виключно іноземною (російською) мовою, яка не є для мене рідною, не є ані державною, ані регіональною в Івано-Франківській (Хмельницькій, Львівській) області, і дозвіл на використання якої у спілкуванні зі мною працівникам Відповідача (провідниками вагону) я не надавав», – йдеться у позовній заяві.

Читайте також: Львів’янин домігся випускати пральні машини з україномовним інтерфейсом

За словами Святослава Літинського, cудовий процес тривав більше, ніж півроку, оскільки представники Укрзалізниці затягували розгляд справи клопотаннями про відкладення, а згодом своєю неявкою.

Якщо після рішення суду працівник «Укрзалізниці» впродовж виконання службових обов’язків відмовиться обслуговувати пасажирів українською мовою і таким чином порушить судову ухвалу, то згідно з 382 ст. Кримінального кодексу України він буде зобов‘язаний сплатити штраф, який може сягати від 8 500 до 17 000  гривень, в іншому разі йому загрожує ув’язнення від двох до чотирьох років.

, .

Читайте також:
21 Липня, 2018 16:48
Serg дресирувати покидьків, або чемодан ---> вокзал ---> Магадан... за порєбрік нах... [***]://tvoemisto.tv/news/pratsivnykiv_ukrzaliznytsi_shtrafuvatymut_za_vidmovu_govoryty_ukrainskoyu_movoyu_94433.html
13 Липня, 2018 15:20
Данило
12 Липня, 2018 23:53
Сова Як достали ці львівські долбоьо. іза таких ми зараз в повній жопі. Скоріше б вони звалили б в европу унітази драіти. І не портилиб життя нормальним людям. Нехай там попробують повимахуватись. Як швидко ляхи іх у стойло поставлять.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!