Працівники СБУ прийшли з обшуками у Почаївську лавру

530 0
У монастирі, який досі підпорядкований мсковському патріархату, поширюють російську пропаганду.

Вранці 30 листопада працівники Служби безпеки України прийшли з обшуками у Почаївську лавру.
Про це повідомляють "Українська правда", "24 канал" та інші ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбі.
 
За попередніми даними, причиною дій правоохоронців стало поширення проросійської пропаганди представниками лаври.
 
Зазначимо, що Почаївська лавра досі перебуває під контролем так званої УПЦ московського патріархату. Московська церква має угоду на безоплатне користування монастирем до 2052 року. Такий подарунок росіянам зробив уряд Януковича у 2003 році.
 
Громадськість неодноразово вимагала повернення святині українському народові.
 
 
Українська греко-католицька церква (УГКЦ) претендує на молитовну та фізичну присутність у Почаївській лаврі у Тернопільській області, яку зараз орендує Українська православна церква московського патріархату. 
 
Почаївський монастир належав до греко-католицького чернечого ордену Святого Василія. В 1712-му після поразки Петра Першого в Прутському поході православні ченці монастиря прийняли юрисдикцію унійної церкви. В унійний період монастир активно розбудовувався за підтримки польського магната Миколи Потоцького. Зокрема, було зведено головний храм – Свято-Успенський. Але в 1831 році, коли Волинь вже 38 років була у складі Російської імперії, Почаївський монастир знову віддали православним, оскільки частина ченців підтримала польське Листопадове повстання.
 

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!