Президент України підписав закон про нові звання в армії

3232 0
Закон передбачає скасування старих військових звань та запровадження нових.
фото: transkarpatia.net

фото: transkarpatia.net

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає зміни до військових звань та поділу сержантського та старшинського складу. Про це повідомляє Громадське.

Закон передбачає скасування старих військових звань та запровадження нових. Замість «прапорщика, старшого прапорщика» з'являться «штаб-сержант» та «майстер-сержант». Замість «старшини» — «головний сержант». «Рядового» замінили на «солдата».

Також з'явилося нове тимчасове звання — «рекрут». Воно стосуватиметься людей, які проходять випробувальний термін на військовій службі за контрактом, до прийняття присяги. У корабельних званнях «мічмана» замінили на «штаб-старшину», а «старшого мічмана» на «старшого майстер-старшину».

Читайте також: Президент підписав закон про штрафи за перевезення дітей без автокрісел

Окрім того, передбачають поділ сержантського та старшинського складу на молодший і старший склади. «Полк» мають змінити на «бригаду». Тепер командир полку стане командиром бригади.

Також, згідно з законом, звертаючись до міністра оборони України та його заступників, які є цивільними особами, військовий називає їх посаду, додаючи перед назвою посади слово «пан (пані)».

Те ж стосується і звернення до курсантів військово-навчальних закладів, які не мають військових звань сержантського і старшинського складу («Курсанте Стадников», «Пане (пані) курсанте»).

У пояснювальній записці зазначили, що ухвалення цього закону дасть змогу:

  • удосконалити порядок виконання військового обов'язку громадянами України;
  • реалізувати запровадження нових військових звань сержантського і старшинського складу ЗСУ;
  • забезпечити відповідність звань еквівалентній колонці NATO Code згідно із STNAG 2116;
  • створити додаткові мотиваційні чинники для проходження громадянами військової служби за контрактом;
  • сприяти переходу ЗСУ на професійну основу, за зразком армії західноєвропейського зразка.

Закон набирає чинності з дня його опублікування, окрім пункту про військові звання начальників — через 10 місяців після опублікування.


ТЕГИ: військові

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!