Президент Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів США, Індії та Молдови

1231 0
Президент висловив упевненість у готовності України бути союзником не за протоколом чи етикетом, а по совісті й честі.
Фото: Офіс президента України

Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в послів Сполучених Штатів Америки, Індії та Молдови в Україні. Про це глава Української держави повідомив під час першої церемонії вручення вірчих грамот у Софійському соборі Києва.

Як зазначає Укрінформ, за словами глави держави, 24 лютого Україна переоцінила багато речей, зрозуміла, хто справді друг, а хто – для галочки. Він наголосив, що українцям не потрібні нещирі рукостискання лише через протокол, нещирі усмішки лише через етикет, нещирі слова – через звичку. Президент висловив упевненість у готовності України бути союзником не за протоколом чи етикетом, а по совісті й честі.

«Походження словосполучення «вірча грамота» в Україні просте, але, я вважаю, безцінне. Вірча – від слова «вірити». Раніше це значило прохання до глави держави вірити всьому, що скаже посол. Зараз йдеться про зовсім іншу віру. Віру в спільні цінності», – каже Зеленський.

Він уточнив, що сьогодні отримує три вірчі грамоти від новопризначених послів: США – Бріджит Брінк, Молдови – Валеріу Ківеря, Індії – Харша Кумара Джейна.

Додамо, що президент України Володимир Зеленський започаткував традицію вручення вірчих грамот у Софійському соборі Києва.

Для довідки

Вірчі грамоти – документ, за допомогою якого здійснюється акредитація дипломатичного представника. Назва походить від слова «вірити», оскільки основний сенс грамоти – прохання до глави приймаючої держави «вірити всьому тому, що буде говорити» глава дипломатичного представництва.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!