«Трамвай на Сихів»: чого не врахували проектанти

23102 3
Проект «Трамвай на Сихів» планують повністю завершити до 1 січня 2017 року, і запустити на новий маршрут трамваї. Втім, проект включає не лише прокладання трамвайної колії, але й повну реконструкцію шляху. Tvoemisto. tv вирішило з’ясувати, як облаштовують велодоріжки, тротуари та трамвайні зупинки.

Про велодоріжки та тротуари

Згідно з проектом «Трамвай на Сихів» паралельно до трамвайних шлях та тротуарів прокладені асфальтовані велодоріжки, їх закладають поребриком і роблять відповідні розмітки. «Є декілька ділянок, де велодоріжки сумісні із пішохідними доріжками, через недостатню ширину проїжджої частини. Але там стоять окремо роздільні знаки на опорах і на трафаретах, за прикладом вулиці Липинського та Шевченка», – розповідає головний інженер ЛКП «Львівавтодор» Іван Гаврилів.

фото: alex-shutyuk.livejournal.com

Щодо тротуарів, то, згідно з затвердженими стандартами, їх мінімальна  ширина становить 1,5 м, а максимальна 3 м, розповідає головний інженер, і запевняє, що мінімальна ширина не створює надмірного дискомфорту. Втім, міський активіст та співробітник департаменту розвитку ЛМР Олександр Шутюк зауважує, що півтора метра ширини є недостатньою для нормального руху пішоходів. «На початку вулиці Івана Франка, біля Стрийського ринку ширина буквально 1,5 м. Там заледве розминається двоє людей, а якщо, на приклад, відкриті двері магазину, то вони перекривають половину тротуару», – розповідає Олександр Шутюк.

фото: alex-shutyuk.livejournal.com

Про облаштування трамвайних зупинок

Сьогодні дорожні шляхи міста реорганізовується, пристосовується до потреб людей з обмеженими можливостями. «Серед мешканців Сихова є значна група людей, що відносяться до категорії маломобільних: матері з дитячими візками, люди похилого віку... Тому всі трамвайні зупинки, що є в районі Сихова, зокрема на вулиці Стуса та проспекті Червоної Калини, є з високими платформами, – розповідає позаштатний радник міського голови Ярослав Грибальський. – Люди зможуть виходити і заходити в вагон трамваю, як в метро, також без проблем можна буде заїхати на візку. Проте,коли під’їжджатиме старий трамвай, який є вужчий за новий, то невелика щілина (5-10 см) між трамваєм та платформою все ж залишатиметься».

Також на зупинках викладена тактильна, жовта плитка, яка допомагатиме зорієнтуватися людям із вадами зору. Подібні тактильні елементи розміщені і на переходах, що йтимуть від зупинок трамваю до тротуару, а відсутність бордюрів зробить пересування ще комфортнішим, наголошує Ярослав Грибальський.

«Засмучує те, що зупинки у іншій зоні проекту, біля Стрийського ринку, чи Генерального Консульства Республіки Польщі у Львові зроблено за старими зразками, – розповідає Ярослав Грибальський. – Виходить, ми спершу кажемо, як добре йдуть роботи на Сихові, а потім опускаємося у іншу частину Львова і зіштовхуємося з тими ж проблемами, що були і до ремонту: біля Стрийського ринку трамвай зупинятиметься, люди сходитимуть на проїжджу частину, долатимуть три метри і бачитимуть перед собою бордюр і той же вузький тротуар».

У переважній більшості пресовані бордюри одразу робили там, де прокладалася повністю нова ділянка дороги, зокрема по вулиці Стуса, там де проводили реконструкцію дороги – знімали верхній шар асфальту і вирівнювали старі бордюри, а от по вулиці Івана Франка старі гранітні бордюри демонтували і встановили нові - бетонні.

фото: alex-shutyuk.livejournal.com та tvoemisto.tv

Про пріоритетність трамваїв

Олександр Шутюк наголошує, що «проект у багатьох місцях виявився дуже автомобілеорієнтованим, тоді як можна було б зробити більше виділених ліній для трамваїв». У цьому не вбачає проблеми радник міського голови Ярослав Грибальський, він переконує, що, по-перше, трамвайна колія у переважній більшості прокладена посередині, окремо від автомобільної дороги, а, по-друге, рух буде організовано таким чином, що трамваї матимуть пріоритет по всьому шляху.

До слова, з відкриттям нового маршруту на Сихів, на нього одразу планують запустити п’ять нових трамваїв від «Електрону», зазаначає головний інженер «Львівавтодору» Іван Гаврилів.

Підготувала Оксана Лісна

Фото Мар'яни Валько


Читайте також:
1 Серпня, 2016 11:11
Оксана Слово "поребрик" існує. Не розумію вашого обурення. Запропонуйте, будь ласка, свій варіант?
29 Липня, 2016 10:40
Львів'янка Поребрик!? Далі навіть не хочеться читати Ваші статті. Де Ваш редактор? Навчіться, зрештою, писати грамотно!
28 Липня, 2016 23:11
byv А що таке "поребрик"? Десь я вже це чув. Звідки автор?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!