Прості і смачні. Рецепт пампухів від галицької блогерки

10195 0
«Терті» пампушки – бо для цього розтирають масло, цукор і жовтки.
фото: пані стефа блог

фото: пані стефа блог

Пропонуємо перепис пані Стефи на пампушки терті – прості і смачні, але не пісні. «Терті» – бо для цього розтирають масло, цукор і жовтки. Дуже подібно як в маківнику.

Інгредієнти:

  • 1 кг муки
  • палочка дріжджів (100 г)
  • півлітри молока
  • півпачки масла
  • 150-200 грам цукру (залежить чи хочете солодші чи прісніші)
  • пів чайної ложечки солі
  • пів стакана горілки або 2 ложки спирту
  • 8-10 жовтків (або 8 жовтків і 2 цілих яйця)
  • ванільний цукор, стерта цедра цитрини чи помаранча

 

Розтерти масло з цукром до білого, потім додавати по одному жовтку і втирати щоб цукор розчинився, додати туди ванільний цукор і цедру. Дріжджі розвести теплим молоком, дати ложку цукру і кілька ложок муки – дати розчинитися.

Пересіяти муку в велику миску, як розчина забродить – влити її в муку. Сполучити 1 + 2 + 3, потім у миску з мукою додати розчину і терті жовтки з цукром, посолити, додати горілку і вимісити тісто. Має вийти м’яким але відставати від рук.

Поставити миску з тістом в тепле місце щоб росло, накрити рушником. Ходити на пальчиках.

«Я роблю пампушки так: розтачую шар тіста, потім вирізаю шклянкою кружальця, ставлю на середину начинку і накриваю другим кружальцем, і потім зліплюю по периметру. Або – розтачати пласт тіста – на половині розкласти «квадратно-гніздовим способом» начинку, наприклад, вишеньки, накрити другою половиною тіста, і шклянкою повирізати пампушки», – пояснює пані Стефа у своєму блозі.

Як підійде в 2 рази по об’єму – обім’яти і робити пампушки. Зроблені пампушки розкласти на стільниці, накрити і дати ще раз підрости, і аж тоді смажити.  Якщо не дати вирости – будуть засильно рости під час смаження і можуть тріскатися. Перед смаженням здмухніть з кожної пампушки зайву муку, особливо знизу – тоді в баняку буде менше чому горіти.

Смажити пампушки треба в добре розігрітій олії (180 градусів), але вогонь під банячком має бути невеликим. Банячок для смаження має бути досить широким і бажано з грубим дном, під дно добре поставити розсікач, щоб нагрівання було рівномірне. В баняк з олією додати моркву, розрізану поздовж навпіл – вона забиратиме на себе всю сажу. Пампушків на один сеанс смаження має бути стільки, щоб вони вільно плавали і мали місце ще трішки вирости.

Опускати в олію пампушки треба тою стороною, що росла (верхньою), відразу накрити покришкою на 2-3 хвилинки, а як підсмажаться з одного боку, то відразу, перевернути і вже не накривати. Посмажені пампушки виймати на тацю, застелену паперовими рушничками, щоб забрати зайву олію. Посмажені і вистуджені пампушки припудровуємо «цукром-пудром».

«Найбільше я люблю пампушки з рожею або вишнею. Але колись мене частували пампушком з (увага!) бананом – і це божественно. Тому не бійтеся експериментувати», – додає галицька блогерка.

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!