Прип'ять увійшла в топ найпопулярніших міст-привидів у світі

934 0
Місто Прип'ять у Чорнобильській зоні відчуження включили в список з 10 міст-привидів по всьому світу, що ожили завдяки туристам.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

По всьому світу  існує немало покинутих міст і міст-привидів, де цивілізація повністю зникла.  Колись вони були процвітали та були домівками для багатьох мешканців, але тепер залишилися безлюдними та забутими.

Попри те, що населення цих міст дорівнює нулю, багато хто бачить відродження завдяки туристам. Тисячами вони подорожують звідусіль, щоб зробити фотографії занедбаних спустошених та безлюдних будівель або досліджувати історії про надприродне.

Занедбані ці міста були з різних причин – від екологічних і техногенних катастроф до воєн і економічних прорахунків. У деякі з них населення так і не повернулося, а якісь навіть не вдалося заселити, відзначають укладачі рейтингу з MailOnline.

Топ-10 міст-привидів, які стали магнітами для туристів

1. Канбаши, Ордос, Китай. Місто побудували у 2010 році. Воно стало символом сучасного китайського містобудування. У розширення міста були вкладені мільярди, однак через високі податки на нерухомість і погане будівництво не дозволяли людям оселитися в місті обітованої мрії. Люди, що жили в Старому Ордосі, не бачили потреби переселятися, і ніхто сюди не приїхав не приїхав. Місто було розраховане на 300 000 людей, проте у підсумку зараз там живуть близько 28 000 жителів.

 
2. Вароша, Кіпр. Колись популярне місце відпочинку знаменитостей, місто було практично повністю зруйноване в 1970-х роках турецьким вторгненням. Усі жителі були змушені тікати з міста під страхом різанини. Зараз воно існує як спустошене місто зі зруйнованими будівлями, які служать фізичною пам’яттю часу до нападу.  З моменту часткового відкриття району владою у 2020 році його відвідало 500 000 туристів. 
 
 
 

3. Крако, Італія. Це велике місто було занедбане у 20 столітті через несправність трубопроводу, що спричинило масштабний зсув. Моторошні на вигляд порожні будівлі зробили Крако туристичною визначною пам'яткою та популярним місцем зйомок. Одним із найвідоміших фільмів є блокбастер про Джеймса Бонда «Квант милосердя».

 

4. Прип'ять, Україна. Місто було повністю евакуйоване після Чорнобильської катастрофи 1986 року, і зараз виглядає як апокаліптичний кошмар – зі спорожнілими будівлями й покинутим парком атракціонів. До повномасштабної вторгнення Росії, щороку сюди стікалися десятки тисяч туристів на рік. Тільки у 2021 році в Прип'яті офіційно побували близько 75 тисяч туристів.

5. Острів Хасіма, Японія. Острів процвітав в період розвитку вугільної промисловості, проте після закриття шахт в 1974 році практично повністю спорожнів. Зараз тут нерідко знімають фільми, включаючи частину бондіани "007: Координати "Скайфолл".

6. Орадур-сюр-Глан, Франція. Село було повністю знищено нацистами влітку 1944 року. Тоді сотні місцевих жителів замкнули в церкві та спалили живцем. Зараз туристи приїжджають сюди, щоб щоб відкрити для себе трагічне кровопролиття недавнього минулого та на власні очі побачити жахи війни.

7. Каякой, Туреччина. Місто з грецьким населенням серйозно постраждало в період турецько-грецької війни в 1919-1922 роках. Практично все населення було евакуйовано в 1923 році, переважно до Греції. Зараз це місто-музей. Щороку його відвідують понад 110 тис. туристів.

8. Плімут, Монтсеррат. У 1995 році на цьому карибському острові прокинувся вулкан Суфрієр-Гіллз, і протягом найближчих декількох років його практично повністю евакуювали, тоді ж місто повністю накрило лавою і попелом.

9. Колманскоп, Намібія. Місто в пустелі Наміб виникло на початку 20 століття, коли тут виявили алмази. Коли видобуток припинилася, воно повністю спорожніло.

10. Агдам, Азербайджан. Місто було засноване у 18 ст. Агдам був зруйнований після зіткнень між азербайджанськими та вірменськими військами. Колись у місті проживало майже 40 тисяч осіб, сьогодні – це майже безлюдне місто-привид.

Фото: Daily Mail

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!