На правах реклами

Приватна школа. Як обрати та від яких упереджень відмовитись

2128 0
Приватна школа – це не лише про покращені умови навчання, матеріально-технічне забезпечення та поглиблену англійську. Обираючи навчальний заклад для дитини, батьки обирають оточення, в якому буде навчатися, зростати, комунікувати та дорослішати малюк. Отже важливо, щоб школа підтримувала цінності родини, а також не викривляла уявлення про реальне життя.

З якими упередженнями про навчання слід прощатися – розповідає Наталія Бакун, керівниця приватної демократичної школи Alterra School у Львові.

На Ви і пошепки. В українському правописі займенник «Ви» з великої літери вживається, щоб підкреслити шанобливе ставлення до людини. Але все більше таке звернення сприймається як надмірний офіціоз і пафос. Звісно, існує правило етикету, за яким до незнайомої людини звертаються на «Ви». І тільки з дозволу перейти на «ти», комунікація змінюється. Це навіть психологічно відчувається як зближення, більша довіра та теплота. Адже повагу до людини ми проявляємо не через звертання, а завдяки стосункам та вчинкам. Саме тому в демократичній школі Alterra діти можуть звертатися до викладачів на ви або ти – як вирішують самі.

Один вчитель з 1 по 4 клас. Багато хто звик, що у початковій школі є класний керівник або керівниця, яка викладає переважну кількість предметів. Це така «шкільна мама». Але наскільки дійсно ефективний такий підхід? Скоріше просто зручний. Насправді ж по досвіду мережі шкіл Альтерра, вчитель не може однаково любити викладати математику та мови. Або ЯДС і мистецтво. Тому у кожного класу є так би мовити «класний керівник» і власна аудиторія для занять, але викладачі майже з кожного предмету різні. Це дозволяє вчителям натхненно і цікаво розповідати про свій предмет, а, значить, запалювати ним дітей.

Логарифми понад усе! Для кого та навіщо – ось у чому питання. Більшість батьків вже забули, як самі не охоче вивчали щось у школі. Або зазубрювали теми, навіть не розуміючи про що йде мова. Це пережив кожен з нас. Тому вимагати від дітей абсолютних знань заради знань – просто смішно. Для нашої школи важливо показати та пояснити дитині, як ці знання знадобляться їй у житті. Практичне закріплення – один із способів краще запам’ятати вивчене, а також створити довіру у дитини й розширити уявлення про отриманні знання. І, знов ж таки, тут відсутня вертикальна позиція: «Я вчитель, я кажу, що тобі вчити»

Мій предмет найважливіший. Хто ж з вчителів так не вважає? Насправді ж всі предмети важливі та ще й пов’язані між собою. Історію та географію можна вивчати у зв’язці, досліджуючи глобальні процеси. У нашій школі таке об’єднання предметів називається «студія». Такий підхід дозволяє дітям повніше сприймати предмети, наприклад, досліджувати мовні запозичення, або побачити красу природи через золотий перетин.

Роби як я кажу. Якщо 10 років дитині у школі кажуть, що і як робити, то у самостійний дорослий світ вона вийде абсолютно не підготовлена. Це стосується як звичайних побутових справ: порахувати комунальні витрати або спланувати місячний бюджет, так і самоідентифікації: що мене цікавить, що драйвить, чим я хочу займатися і так далі. Важливо робити учня не пасивним, а активним учасником освітнього процесу. Планувати разом діяльність, теми для поглибленого вивчення та навіть прості особисті цілі, як то розвиток талантів.

Це лише частина тих стереотипів та старих упереджень, з якими ми стикаємося в освітній галузі сьогодні. Приємно, що на державному рівні впроваджується все більше змін, наприклад, поява реформи Нової Української Школи. Саме на неї ми опираємося під час навчання в Alterra School.

Батьків, які готові рухатися з нами у нове майбутнє дітей, ми запрошуємо на знайомство. Детальніше з принципами роботи школи можна ознайомитися на сайті.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!