путін сьогодні вперше з 2019 року летить у білорусь

1038 0
Його візит до мінська стане першим з 2019 року.
Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко і президент росії володимир путін

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко і президент росії володимир путін

Президент російської федерації володимир путін летить сьогодні до білорусі. 

Джерело: Lb.ua з посиланням на Reuters

Його візит для переговорів з олександром лукашенком стане першим до мінська з 2019 року – до пандемії та хвилі білоруських протестів у 2020 році, які лукашенко придушив за потужної підтримки кремля.

«Під час (цих переговорів) будуть опрацьовані питання щодо подальшої агресії проти України та ширшого залучення білоруських збройних сил до операції проти України, зокрема, на нашу думку, і на землі», – зазначив командувач Об'єднаних сил України Сергій Наєв. 

Про візит путіна було оголошено в п'ятницю після несподіваної поїздки 3 грудня до білорусі міністра оборони росії сергія шойгу. Там він підписав угоду зі своїм білоруським колегою, її деталі невідомі.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний минулого тижня сказав The Economist, що росія готує 200 000 нових військ для великого наступу, який може початися зі сходу, півдня або навіть з білорусі вже в січні, але більш ймовірно навесні.

У білорусі, близької союзниці кремля, яку московські війська використовували як стартовий майданчик для своєї невдалої атаки на Київ у лютому, протягом місяців тривала постійна військова активність росії та білорусі.

Читайте також: Росія зранку атакувала Київ дронами-камікадзе. Що відомо 

Відтоді москва та мінськ створили в білорусі спільний регіональний підрозділ військ і провели численні військові навчання. Минулого тижня до білорусі направили три російські військові літаки та літак раннього попередження та управління.

Іноземні дипломати кажуть, що лукашенко розуміє, що ввести війська в Україну було б дуже непопулярним кроком для нього вдома, але він уже широко підтримав війну росії. Деякі військові аналітики бачать маневрування як прийом, щоб змусити Україну направити сили на північ, щоб вона була більш уразливою для російських нападів в інших місцях. 

Нагадаємо, протягом минулої доби російські окупанти завдали 4 ракетних та 7 авіаційних ударів за допомогою БПлА типу «Shahed-136», а також здійснили 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали населені пункти, цивільна інфраструктура та мирне населення. У той же час наші захисниками збили cім БпЛА типу «Shahed-136».

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!