Які виставки варто відвідати у Львові

2708 0
Tvoemisto.tv підготувало ТОП-5 виставок, які варто відвідати у Львові.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

«Скорботний Христос. Те, чого не видно»

У Львові триває виставка «Те, чого не видно». На ній можна буде подивитись на скульптуру Скорботного Ісуса Христа з каплиці Боїмів. Після двох років консерваційних робіт об’єкт вдалося врятувати.

«Скульптура є одним із символів Львова. Вона належить Львівській національній галереї мистецтв та Львівській міській раді. Скорботний Христос формує образ міста. Без нього Львів – це не Львів. Скульптура дочекається закінчення війни, а потім, після реставрації всієї каплиці Боїмів, оскільки ми разом з Інститутом «Полоніка» плануємо таку акцію, повернеться на своє первісне місце, тобто на купол», – розповів директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького Тарас Возняк.

Пам’ятка є унікальною і має велику архітектурну та мистецьку цінність. З 1969 року каплиця є філією Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Після перемоги скульптура повернеться на своє місце на куполі каплиці. Виставка триватиме до 24 лютого у музеї «Івана Георгія Пінзеля», вул. Личаківська, 2а.

Вартість вхідних квитків у сектор: для дорослих – 60 грн, для студентів – 50 грн, для дітей та пенсіонерів – 20 грн.

«Темне»

У Львові відкрили виставку живопису – продовження серії творів з теперішнього періоду художника Петра Сметани, в якому він досліджує темне як колір сьогодення, як концепт і форму вираження. 

На виставці «Темне» представили абсолютно нові твори монументальних, часто у кілька метрів, розмірів. Першу частину цього творчого етапу Петро показав в галереї. 

«Темне – те, що залишається після яскравих спалахів світла. Темне, яке повільно кружляє в повітрі і повільно опадає, забарвлюючи все собою. Темне як обов’язкове і вимушене явище нашого сьогодення. Темне як сажа, з якої все почалося, як первісний праобраз. Темне, як етап перед народженням», – повідомив художник.

Виставка триває у галереї «Зелена канапа», що на вул. Вірменська, 7. Години роботи: 12:00-19.00, крім понеділка. Вільний вхід

Виставка Романа Опалинського «Під крилом Янгола»

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, що просп. Свободи, 20 до 18 лютого триває виставка Романа Опалинського «Під крилом Янгола».

Цим проєктом митець прагне показати і шлях до збереження культурної спадщини, і мистецтво перетворення народних та релігійних міфів на висвітлення сучасних взаємин. Представлені твори покликані розкрити глибину та красу давніх легенд, які віддзеркалюються в сучасному світі через міжособистісні стосунки.

В експозиції привертають увагу Янголи, які символізують божественну любов та очищувальну силу духу

Виставка Оксани Одайник «Сила. Впевненість. Воля»

У Львівському палаці мистецтв, що на вул. Коперника, 17 до 28 лютого триватиме виставка «Сила. Впевненість. Воля». Мисткиня із роду художників вперше виставляє свої картини у Львові.

Відвідувачі можуть оглянути 46 полотен, написаних мисткинею в київській майстерні у 2022-2024 рр., під час ворожих атак на українську столицю. 

Більшість картин є оптимістичними, сповнені кольорами та українською автентикою. До серії «Моя Україна» увійшли роботи «Шевченко», «Воїн», «Карпати», «Мавка», «Воля», «Моє нескорене місто».

«Наші роки, наші слова, наші втрати, наші пошуки, наші ми»

У Jam Factory Art Center, що на вул. Хмельницького, 124 до 10 березня триватиме виставка «Наші роки, наші слова, наші втрати, наші пошуки, наші ми», яка побудована на зв’язках між двома напрямками поглядів: один з них веде назад, до творів мистецтва, що були створені до вторгнення 2022 року, тоді як другий — зустрічається з іншими поглядами сьогоднішнього дня.

Повна вартість квитка – 150 грн, пільгова вартість – 75 грн (для школярів/-ок, студентів/-ок, людей пенсійного віку). Безкоштовно – для дітей до 7 років, людей з інвалідністю, ветеранів/-ок, військовослужбовців/-иць, студентів/-ок Академій Мистецтв, коледжу ім. Трушa та львівських кафедр культурології.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!