П’ятий день наступу Росії. Перемовини з Росією та погрози Путіна

4884 0
Путін переводить війська у режим ядерної готовності, а українська делегація зустрінеться із російською на українсько-білоруському кордоні.

Зеленський, Путін і Лукашенко

Путін доручив перевести сили стримування у російській армії у особливий режим несення служби. За його словами, західні країни здійснюють не лише недружні дії щодо Росії в економічній сфері, тобто санкції, які він також назвав нелегітимними, а й вищі посадові особи провідних країн НАТО допускають агресивні висловлювання на адресу країни. 

Існує також вірогідність того, що самопроголошений уряд Республіки Білорусь в найближчі години ухвалить рішення про участь білоруської армії у війні, яку розпочала Російська Федерація проти України. Зазначимо, що 27 лютого у Білорусі пройшов референдум щодо внесення поправок до Конституції. Однією з реформ буде скасування без'ядерного статусу держави. Це дозволяє припускати, що Лукашенко спробує домовитися з РФ розмістити у себе російську ядерну зброю.

Напередодні президент України Володимир Зеленський поговорив із Лукашенком перед його ймовірним вторгненням в Україну на стороні Росії.

Володимир Зеленський увечері 27 лютого також поспілкувався з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном і президентом Польщі Анджеєм Дудою, заявивши Джонсону, що наступні 24 години будуть вирішальними для України.

Зазначимо, що сьогодні, 28 лютого, українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько-білоруському кордоні, в районі річки Прип’ять. Відповідно до повідомлення, Лукашенко взяв на себе відповідальність за те, що на час проїзду, переговорів та повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі.

Окупований Бердянськ, спроби прорватися у Київ та влучення ракети окупантів у будинок в Чернігові 

У багатоквартирний будинок в центрі Чернігова влучила ворожа ракета. Загорілися дві квартири на першому та другому поверсі. Як повідомив речник ДСНС в області Олександр Івченко, внаслідок пожежі постраждала одна жінка.

Крім того, російські війська окупували Бердянський район у Запорізькій області. Наразі техніка окупантів спостерігається в різних громадах. З вечора місцеві мешканці Осипенківської громади повідомляли про «рейди» окупантів по будинках у пошуках телефонів. У Бердянську під час операції з захоплення міста постраждали двоє людей: одного вбили, іншого поранини. За наявною інформацією, постраждалі — охоронці підприємства «Бердянські жниварки».

Також вночі 28 лютого, на п'яту добу війни, російські війська продовжили спроби прорвати оборону Києва, але не змогли – ситуація в столиці контрольована.

Ситуація у містах

У Львові лунали сирени, але зараз усе спокійно. На Житомирщині цілу ніч також лунали сирени, але загалом ситуація контрольована. На Кіровоградщині ніч пройшла відносно спокійно. На Волині тихо, без повітряних тривог. Тихою ніч була також у Херсоні, але в Каховці били сильні гради. Одеса – відносно спокійно. 

У Вінниці, Полтаві, Хмельницькому, Івано-Франківську, Тернополі, Дніпрі спокійно

Тяжкі бої на Донеччині за Маріуполь і Волноваху. На Харківщині всю ніч відбивали  наступ, знищували колони вже на підходах до позицій ще до того, як вони змогли завдати артилерійських обстрілів міста. Місто під контролем. На Миколаївщині кілька разів вночі була тривога, але загалом  ситуація стабільна.

На Київщині повітряні тривоги. Гаряче було під Ірпенем, на вишгордоському напрямі, обстріли. Ситуація контрольована ЗСУ.

На Луганщині ніч пройшла відносно спокійно.  На ранок – дванадцять одиниць техніки,  з них 4 танки рушили у бік Сватового. Повітряна тривога.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!