Питання дня. Чи експрес-тестування є підставою для діагнозу Covid-19

12464 0
Сімейні лікарі мають обмежену кількість експрес-тестів, тому їх роблять лише за показами.
Фото: radiosvoboda.org

Фото: radiosvoboda.org

Швидке експрес-тестування, яке сімейні лікарі проводять у себе в кабінетах, також є підставою для встановлення діагнозу Covid-19. В окремих випадках людей скеровують на ПЛР-тестування, що досі вважається основним методом для діагностики коронавірусу. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила завідувачка відділення 2-ї міської поліклініки Львова Юлія Данило.

Читайте також: Covid-19 за 15 хвилин. Скільки коштує експрес-тест на антиген і кому роблять безкоштовно

За її словами, сімейні лікарі мають обмежену кількість експрес-тестів, тому їх роблять лише за показами.

«Раніше, коли не було такого великого напливу хворих, швидкі тести робили у максимальній кількості. Тепер, коли щодня на прийом приходять по кілька десятків хворих пацієнтів, такої змоги не маємо. Робимо лише пріоритетній ланці – вагітним та дітям, а також тим, хто має покази – погане самопочуття, підвищення температури тіла. Але якщо людина каже, що вже три дні є хвора, їй потрібно відкрити лікарняний листок, вона не має вакцинації і, відповідно, в «Дії» не формується сертифікат, то відправляємо на ПЛР. Проте, для тих людей, яким не потрібен лікарняний, вони двічі вакциновані, достатньо і швидкого тестування», – каже Юлія Данило.

Читайте також: Питання дня. Чи відрізняється коронавірус у дітей від застуди

За її словами, для закриття лікарняного чи припинення самоізоляції повторного тестування робити не потрібно. Є лише окремі категорії людей (лікарі чи працівники МВС), які потребують повторного тестування. Їх допускають до роботи лише з негативним ПЛР-тестом. Всі інші люди мають перебути 14 днів самоізоляції та пройти повторний огляд у сімейного лікаря.

Як наголосила Юлія Данило, експрес-тестування є дієвим та показовим для виставлення діагнозу коронавірусна інфекція і про всі позитивні випадки сімейні лікарі відразу повідомляють у Центр контролю та профілактики хвороб.

«Кожен сімейний лікар тепер веде електронну картку пацієнтів. У медичних записах є графа – Covid-19, де лікар має право вказати виявлення нуклеїнових кислот та антигену, тобто результати ПЛР та швидких тестів. Усе відразу подаємо напряму у Київ у Центр контролю та профілактики хвороб. Тому, у загальну статистику вони б також мали потрапляти», – додає завідувачка сімейної медицини.

Читайте також: Експрес-тестування школярів у Львові. Коли можуть запровадити

Керівник департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис у коментарі Тvoemisto.tv також зазначив, що на основі експрес-тестування лікарі мають право ставити діагноз коронавірусу.

«У нас діють відповідні зміни, які вказують, що для того, аби хворому виставили діагноз коронавірусна хвороба, достатньо швидкого тесту і йти та повторно робити ПЛР-тест не потрібно. Лише у випадках, якщо лікар бачить, що швидкий тест є сумнівним чи малоінформативним, він може скерувати на ПЛР-дослідження», – каже Орест Чемерис.

Посадовець також запевнив, що результати швидкого тестування потрапляють у загальну статистику захворюваності на коронавірус, яку щодня подає місто та область.

«Кожен заклад охорони здоров’я, при постановці діагнозу ковід на основі ПЛР чи експрес-тестування, подають повідомлення у Центр профілактики і контролю. Відповідно, ці дані також потрапляють у загальну статистику. Але варто розуміти, що пацієнт, який отримав позитивний тест сьогодні, не завжди потрапляє у статистику завтрашнього дня. Але тим не менше входить у загальну статистику», – додає Орест Чемерис.

Читайте також: Питання дня. Чи можна у Львові купити таблетки для лікування Сovid-19

Нагадаємо, що головна спеціалістка МОЗ Наталія Виноград запропонувала проводити експрес-тестування на антиген Covid-19 у школах і садках.

Про те, як правильно робити експрес-тестування, кому його роблять безкоштовно і скільки у Львові коштує такий тест, читайте тут.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!