Рада ЄС погодила допомогу Україні в розмірі 18 мільярдів євро

1164 0
Рішення прийнято попри намагання його заблокувати Угорщиною.
Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

Рада ЄС досягла згоди щодо пакету, який дозволить ЄС виділити Україні протягом 2023 року 18 мільярдів євро. Про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС, пише Укрінформ.

Пропозиція була ухвалена Радою ЄС сьогодні за допомогою письмової процедури і буде подана до Європейського парламенту для можливого ухвалення наступного тижня.

«Україна може розраховувати на ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі й фінансово, скільки буде потрібно. Законодавство, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом усього 2023 року», – заявив міністр фінансів Чехії Збинєк Станюра.

Пакет передбачає структурне рішення для фінансової підтримки України в 2023 році.

«Сума позики Україні в 2023 році становитиме 18 мільярдів євро з пільговим періодом на 10 років. Держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх цільових доходів. Гарантії для цих запозичень нададуть або бюджет ЄС, або країни-члени», – йдеться в документі.

Надання короткострокової фінансової допомоги буде спрямоване на фінансування негайних потреб України, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки сталого післявоєнного відновлення з метою підтримки України на її шляху до європейської інтеграції.

Як відомо, Угорщина виступала проти рішення ЄС надали Україні 18-мільярдний пакет допомоги.

Згідно з початковою пропозицією Єврокомісії, для пакету допомоги було необхідне одностайне рішення 27 країн ЄС. Однак через угорське вето нинішнє головування Чехії в Раді ЄС шукало спосіб прийняти рішення про допомогу без Угорщини.

Наразі рішення полягає в тому, що гарантії за кредитами – якщо Угорщина дотримуватиметься свого вето – не покриватимуться з бюджету ЄС, як планувалося спочатку, а будуть взяті на себе окремими країнами ЄС. Це означає, що одностайне рішення всіх країн ЄС не було необхідним.

Втім, Угорщина ще має час, аби приєднатися до цього процесу. Якщо Будапешт змінить позицію, то гарантії зможуть покриватися з бюджету ЄС, пише агентство.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!