Ракетний удар по Львову. Усе найважливіше в один клік

6338 0
Зранку 15 серпня росіяни завдали масованого ракетного удару по Львову.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У вівторок, 15 серпня, о 04:02 на Львівщині пролунав сигнал повітряної тривоги. Мешканців закликали пройти в укриття, адже була загроза ракетного удару.

«Жителі Львівщини, ракети рухаються у напрямку нашої області!», – повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький о 05:08 год.

Вже близько 05:15 год пролунали перші вибухи. Через кілька хвилин ще серія.

«У Львові знову вибухи. Прошу, не нехтуйте укриттям. Не будьте біля вікон», – написав мер Львова Андрій Садовий о 05:23.

Згодом мер повідомив, що є влучання ворожих ракет. 

«Багато збитих ракет, але й маємо попадання по Львову. На жаль, постраждали і приватні помешкання. Відповідні служби вже всі на виїзді», – заявив мер Львова Андрій Садовий. 

Фото: Андрій Садовий/Telegram

Згодом він уточнив, що є влучання в житлові будинки міста.

«Є влучення в житлові будинки. На верхніх поверхах – пожежа. Евакуюємо людей. Всі служби на місці», – повідомив Садовий.

О 07:00 стало відомо, що у Львові уламки ракет впали на багатоквартирні житлові будинки на вулицях Патона та Каховській. Було загоряння. Є руйнування. Людей евакуювали. Є постраждалі. Їм надають всю необхідну медичну допомогу. Інформації про загиблих наразі не надходило, – повідомив Максим Козицький. 

Загалом зазнали руйнувань 20 будинків у Залізничному районі. У Львівському медичному фаховому коледжі «Монада» вибиті вікна, також сталося загоряння у трьох будівлях промислового підприємства. 

В одному з гіпермаркетів міста через падіння уламків ракети стався обвал стелі. Надійшла також інформація про пошкодження транспортних засобів. У Ставчанах Львівського району пошкоджені 15 житлових будинків в приватному секторі, з них 6 – критично. Також пошкоджені легкові автомобілі. У селі Суховоля Львівського району уламками від ракет пошкоджені 4 житлових будинки в приватному секторі. Потерпілих нема.

Мер Львова Андрій Садовий зазначив, що ракета прилетіла у двір дитячого садка.

«Пошкоджено більше ста помешкань, вибито понад 500 вікон, зруйновано дитячий садок. 4 людини отримують медичну допомогу. Загрози їх життю немає», – повідомив він.

Загалом внаслідок ракетного удару по Львову було пошкоджено близько 100 помешкань, вибито близько 500 вікон в будинках. Один з житлових будинків постраждав найбільше. Також значних руйнувань зазнав дитячий садок поруч.

Під час цієї ракетної атаки бійшлося без загиблих. Постраждали 15 людей. Наймолодшій потерпілій 10 років, найстаршій – 72. У більшості потерпілих подряпини й порізи через вибиті вікна, забої. П'ятьох людей госпіталізували. 

Зранку на місці події відбулось виїзне засідання міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого прийнято першочергові рішення щодо ліквідації наслідків. Зокрема, комунальники обстежать всі будинки і територію поблизу для оцінки збитків. Вже прийнято рішення про виділення з міського бюджету 20 млн грн на ліквідацію наслідків. Водночас значних руйнувань зазнав і дитячий садок, розташований поруч. Наразі батьки всіх дошкільнят повідомлені, дітей буде переведено до найближчих дитячих садочків в районі.

«Усіх дітей, які відвідують дитсадок Казка, забезпечимо місцями у найближчих дошкільних закладах. Тож просимо батьків звертатися до директорки пані Ірини за телефоном 0677322435», – заявив керівник управління освіти Львова Андрій Закалюк.

Представники ДСНС розповіли, що на місці залучені всі необхідні сили і засоби, проведено першочергові роботи з локалізації та гасіння пожежі. Зараз рятувальники займаються розбором конструкцій.

Також спільно з мешканцями місто вирішить питання щодо тимчасового проживання на час відновлювальних робіт.

За попередніми розрахунками, потрібно близько 20 млн грн для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Відтак комісія прийняла такі рішення:

  • З резервного фонду виділяють близько 20 млн грн для ліквідації наслідків ракетного удару.
  • Щодо житлового будинку, що постраждав, керівництво ОСББ має охарактеризувати остаточні пошкодження та обговорити з мешканцями потребу щодо відселення. Місто покриє всі видатки: заміна вікон, дверей, ремонтні роботи даху, тощо.
  • Визначити і запропонувати людям місця для відселення – модульне містечко, готелі, орендоване житло, витрати на які покриватимуться з місцевого бюджету.
  • У дитячому садочку будуть одразу приступати до ремонтних робіт. Для цього будуть залучені всі необхідні комунальні підприємства.

 

Мешканці, чиї домівки зазнали руйнувань та пошкоджень, можуть на платформі Дія подати запит на отримання компенсації на ремонт. Максимальна сума відшкодування – 200 тисяч гривень.

Пізніше стало відомо, що кількість людей у Львівській області, які постраждали внаслідок ракетної атаки pociян цієї ночі, зросла до 19. Серед них є шестеро осіб старшого віку, яким від 62 до 75 років.  У більшості постраждалих діагностували забої, різані рани та гострі реакції на стрес. Десятирічна дитина, яка постраждала, має забій стопи. Людям надають необхідну допомогу. 

Загалом Львівщину атакували 7 крилатих ракет. Зокрема, Сили оборони знищили 16 із 28 запущених по Україні ракет.

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!