Реформа МВС: нагрудні знаки і новий формат ДАІ

4052 0
В Україні почалися перші практичні кроки з реформування Міністерства внутрішніх справ. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков опублікував повні тексти документів з реформування МВС, які описують стратегію розвитку органів внутрішніх справ України, концепцію першочергових заходів реформи. Пропонуємо вам 5 перших практичних кроків реформи МВС в Україні.
Фото: from-ua.com

Фото: from-ua.com

1. Стратегія реформування органів внутрішніх справ. Документ передбачає, що замість міліції в Україні діятиме поліція. Пріоритетним напрямком роботи поліції має бути служіння як потребам окремих громадян, так і суспільним групам. Поліція повинна відповідати перед законом, а не перед урядом, бути прозорою в своїх діях. Структуру МВС планують оптимізувати, міністерство має бути децентралізоване, деполітизоване та демілітаризоване.

2. Концепція першочергових заходів реформування системи МВС. Цей документ визначає пріоритети та очікувані результати перетворення МВС на правоохоронне багатопрофільне цивільне відомство європейського зразка. Першочерговими цілями концепції є демілітаризація МВС, скорочення значної кількості органів, підрозділів і служб зі спорідненими завданнями та функціями; ефективна координація між підрозділами МВС, автономізація та оптимізація; усунення дублювання функцій в структурі МВС; запровадження європейської моделі підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, налагодження тісної співпраці з населенням та місцевими громадами тощо.

3. Розпорядження уряду про проведення експерименту по перетворенню ДАІ. Розпорядження регламентує проведення з 1 листопада 2014 року до 28 лютого 2015 року у Хмельницькому експерименту зі створення на базі підрозділів патрульно-постової служби міліції громадської безпеки та державної автомобільної інспекції МВС єдиної патрульної служби, яка виконуватиме завдання з охорони громадського порядку та запобігання правопорушенням у містах силами спеціальних нарядів, кожен з яких нестиме службу в межах закріпленого за ним сектору та на території якого він оперативно реагуватиме в установленому порядку на всі виявлені правопорушення та повідомлення про їх вчинення. ДАІ таким чином позбавляється функцій надання адмінпослуг, вводиться система автоматичної фіксації порушень ПДР, а патрульна служба в межах населених пунктів отримує повноваження автомобільної інспекції щодо забезпечення контролю на дорогах.

4. Нагрудні ідентифікаційні знаки. Кабмін своєю постановою затвердив введення нагрудних ідентифікаційних знаків для всіх співробітників внутрішніх справ, які мають спеціальні звання міліції, тобто всіх, хто носить форму. Опис тут.

Фото з сайту МВС

5. Законодавчі зміни. Кабінет Міністрів затвердив підготований МВС законопроект, який передбачає приведення всього корпусу законодавства України у відповідність із нововведеннями, передбаченими стратегією реформування МВС, і передав його до ВРУ. Таким чином, МВС перейшло до практичного впровадження реформи, розробленої у співпраці з громадською експертною радою під головуванням відомого правозахисника Євгена Захарова.

Читайте також: Як реформуватимуть міліцію у Львові? 5 кроків від Дмитра Загарії. Відео


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!