Резніков розповів про перші результати роботи супутника, який придбав Фонд Притули

1458 0
За словами міністра, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками.
Фото: Твоє Місто

Фото: Твоє Місто

Усі очікування щодо якісного підвищення спроможностей наших військ завдяки даних з супутників угрупування ICEYE, які закупив фонд Сергія Притули, повністю справдилися. Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков.

«Завдяки пожертвам українців сили оборони України отримали доступ до інформації з угруповання супутників компанії ICEYE. Один супутник повністю працює на потреби нашої оборони, ще майже два десятки залучаються, коли є необхідність. Завдяки коштам українців підтримка з космосу вже дає результати на полі бою» сказав він.

Читайте також: На 600 мільйонів, які зібрав Фонд Притули, купили доступ до космічного супутника

Дані з супутників ICEYE розшифровують та опрацьовують фахівці воєнною розвідки Міноборони.

«За перші два дні роботи супутника виявили понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами. Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників. Натомість координати «схованого» оперативно передали для нанесення вогневого ураження. У районі населених пунктів Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччини», – розповів міністр оборони.

За його словами, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками. Міністр зазначив, що дані з цих супутників особливо актуальні восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг.

«Наразі здійснюється систематичний моніторинг основних районів ведення бойових дій на півдні та сході. Відомості надходять від аналітиків до бойових підрозділів дуже швидко. Російським окупантам буде складніше приховувати свої наміри, це ще більше ускладнить їхню логістику», — заявив він.

Читайте також: Сергій Притула: «Уранці встали – запитайте, що зробили для армії»

Нагадаємо, за 600 мільйонів гривень, зібраних українцями, фонд Сергія Притули купив доступ до бази даних супутникових знімків для української армії. Він надасть доступ до знімків компанії Айсай більше ніж на рік, що дасть змогу військовим планувати оперативні операції. 

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!