Росія мілітаризує українських дітей на тимчасово окупованих територіях

1215 0
Росіяни відкривають в ОРДЛО кадетські корпуси та класи, серед яких вже є загиблий.
Фото зі сторінки Людмили Денісової/Facebook

Фото зі сторінки Людмили Денісової/Facebook

Росія проводить мілітаризацію дітей на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Про це повідомила уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова. 

«У місті Старобільську заплановано відкриття найбільшого на тимчасово окупованій території Луганщини козачого кадетського корпусу на 400 місць. Таке рішення було ухвалене наприкінці березня в Луганську під час розширеного засідання щодо підтримки та розвитку козачого компонента у системі освіти «ЛНР», – заявилв вона.

Крім того, кадетські корпуси та класи окупаційна влада планує відкривати у Сіверодонецьку та Лисичанську. Станом на кінець 2021 року, на тимчасово окупованій території Луганської області функціонувало 62 кадетських класи, в яких навчалися понад 1 200 дітей, та два кадетських корпуси, в яких навчалося 417 дітей. 

Читайте також: Це росіяни на нас напали і мордують наших людей, а не якісь рашисти

Серед випускників кадетських корпусів вже є загиблі. Зокрема, на початку квітня 2022 року під час виконання «бойових завдань» окупантів загинув Андрій Дегтяренко, випускник Республіканського козачого кадетського корпусу імені маршала авіації Олександра Єфімова (м. Луганськ), випускник 2017 року. 

За словами Денісової, пропагуючи вступ до армії цивільного населення, включаючи дітей, з тимчасово окупованих територій, рф грубо порушує закони та звичаї війни, передбачені Женевською конвенцією 1949 року про захист цивільного населення під час війни та Факультативним протоколом до Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

Нагадаємо, що в окупованому росією Криму вчителів зобов’язали вишиковувати учнів у коридорах або на вулиці та змушувати співати гімн рф, а також проводити класні години й розповідати дітям про «героїв війни». Школярі мусять брати участь у флешмобі «Мені не соромно бути росіянином».

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!