Росія знову б'є іранськими дронами. ЗСУ пояснили це потеплінням, а аналітики – їхньою модернізацією

821 0
Дрони-камікадзе завдали шкоди щонайменше енергосистемі, частково приміщенням Міноборони та деяким житловим будинкам.
ДРОНИ SHAHED-136 / ФОТО ЗІ СТОРІНКИ ЮРІЯ БУТУСОВА

ДРОНИ SHAHED-136 / ФОТО ЗІ СТОРІНКИ ЮРІЯ БУТУСОВА

Росія після тривалої перерви відновила повітряні атаки на Україну з використанням іранських безпілотників. У Збройних Силах України припустили, що це може бути пов'язано з потеплінням, але вашингтонський Інститут вивчення війни припускає, що насправді дрони були модифіковані для застосування за низьких температур.

Джерело: Liga.net

Речниця оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк 10 грудня в ефірі єдиного телемарафону сказала, що росіяни почали застосовувати дрони одразу після того, як закінчились морози.

«Випробування цих дронів проходили в дещо інших кліматичних умовах, у яких знаходиться Іран. Наші кліматичні умови відрізняються, і в тому числі їх найбільше хвилювала аеродинаміка, імовірність зледеніння в разі перепадів температур, яке могло вплинути на польотність», – сказала вона.

Читайте також: На тимчасово окупованій Луганщині росіяни знищують українські книги та посилюють мобілізацію 

Інститут вивчення війни (ISW) у своєму зведенні вказує, що перерва у застосуванні великої кількості іранських дронів тривала три тижні.

«Збільшення інтенсивності атак російських безпілотників може вказувати на те, що за три тижні перерви російські війська накопичили велику кількість безпілотників, або росія недавно отримала чи збирається отримати найближчим часом нову партію безпілотників з Ірану. ISW також припускає, що російські війська, ймовірно, модифікували безпілотники для холоднішої погоди», – йдеться у зведенні.

Для довідки

Орієнтовно наприкінці літа 2022 року Іран передав росії баражувальні боєприпаси Shahed-136 та інші безпілотники, які ворог використав для атак на військові та цивільні об'єкти в Україні. Попри відносну простоту та дешевизну, дрони-камікадзе завдали шкоди щонайменше енергосистемі, частково приміщенням Міноборони та деяким житловим будинкам. Сили оборони восени оперативно навчилися збивати переважну більшість «шахедів».

Нагадаємо, розвідка Британії вважає, що росія могла почати використовувати проти України іранські безпілотники, отримані з нової партії.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!