Росіяни не зможуть підтримувати високий темп операцій в районі Бахмута, – ISW

1002 0
Це пов’язано з браком боєприпасів.
Руйнування у Бахмуті. Фото: з відкритих джерел

Руйнування у Бахмуті. Фото: з відкритих джерел

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що через вичерпування запасів артилерійських боєприпасів російським військам буде важко підтримувати поточний темп операцій на окремих ділянках фронту в Україні.

Джерело: Українська правда

Начальник Головного управління військової розвідки України Кирило Буданов повідомив 31 грудня, що російські війська в Україні відчувають значні проблеми з артилерійськими боєприпасами, які стануть більш відчутними до березня 2023 року. Буданов заявив, що раніше російські сили використовували 60 тисяч артилерійських снарядів на день, а зараз використовують лише від 19 до 20 тисяч.

Очільник ГУР розповів, що окупанти також вивезли всі залишки артилерійських боєприпасів з білоруських військових складів для підтримки своїх операцій в Україні.

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська наразі не мають необхідних запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій і що підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від російських військових щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Читайте також: Сили оборони відбили ворожі атаки біля 9 населених пунктів, – Генштаб

За оцінками ISW, обмеженість боєприпасів, ймовірно, частково завадить російським військам підтримувати високий темп операцій в районі Бахмута в найближчій перспективі.

«Виснаження запасів артилерійських боєприпасів, ймовірно, вплине на здатність російських військових вести високі темпи операцій і в інших частинах України. Повідомлення про те, що росіяни вже вичерпали запаси боєприпасів у білорусі, є ще одним показником того, що відновлення широкомасштабного російського наступу з білорусі в найближчі місяці є малоймовірним», – йдеться у звіті Інституту.

Основні висновки ISW за 31 грудня:

  • Щорічне новорічне звернення володимира путіна продовжило демонструвати, що путін не впевнений у своїй здатності формувати російський інформаційний простір і продовжує зосереджуватися на виправданні війни в Україні та її цінності для своєї внутрішньої аудиторії.

  • путін виступив зі штабу Південного військового округу в рамках своїх постійних зусиль, спрямованих на те, щоб показати себе ефективним лідером воєнного часу.

  • міністр оборони рф сергій шойгу у своїй новорічній промові демонізував Україну і заявив, що перемога росії неминуча.

  • Російські війська, ймовірно, вичерпують свої запаси боєприпасів і, як наслідок, матимуть труднощі з підтриманням нинішніх темпів операцій в Україні.

  • Окупанти розпочали чергову серію ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури України, але зі зниженою інтенсивністю у порівнянні з попередніми масованими хвилями ударів.

  • Українські та російські джерела заявили, що Україна та росія обмінялися полоненими, але розійшлися у своїх повідомленнях щодо кількості обміняних осіб.

  • Окупанти продовжували обмежені контратаки з метою відновлення втрачених позицій на лінії Сватове-Кремінна.

  • Російські війська продовжували наступальні операції навколо Бахмута та Авдіївсько-Донецької дуги.

  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) ввечері 29 грудня втратила зв'язок з останньою працюючою резервною лінією електропередач.

  • Російські війська продовжують операції на сході Запорізької області та вздовж південної осі.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков заявив 31 грудня, що йому «достеменно відомо», що кремль планує закрити кордони для чоловіків, оголосити воєнний стан і почати чергову хвилю мобілізації «приблизно через тиждень».

  • Російська окупаційна влада продовжує посилювати репресії з боку правоохоронних органів на окупованих територіях у відповідь на активність українських партизан.

  • Російські окупаційні чиновники продовжують створювати нестерпні умови життя для мешканців окупованих територій.

 

Нагадаємо, російські окупанти втратили на війні в Україні 31 грудня ще 760 військових, 5 артсистем та 2 танки. Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Бахмутському напрямках.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!