Російські хакери намагаються отримати доступ до комп'ютерів українців, – Держспецзв'язку

686 0
Хакери заражають програмне забезпечення, яке встановлюється на комп'ютер через торенти – до програми додають шкідливий код.
Умовне фото

Умовне фото

Російські хакери через торент-трекери поширюють заражене програмне забезпечення. Про це повідомила Держслужба спецзв'язку і захисту інформації України.

У відомстві попередили, що завантаження зламаного програмного забезпечення є небезпечним, оскільки цим активно користуються зловмисники, зокрема і представники російських спецслужб, які додають до такого програмного забезпечення шкідливий код. 

«Хакери троянізують ISO та установчі файли й розміщують їх у безкоштовному доступі на торент-трекерах. Якщо жертва завантажує та встановлює такі файли на свій комп'ютер, хакери отримують доступ до його вмісту і можуть протягом тривалого часу залишатися непомітними», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Російські хакери атакували низку інтернет-провайдерів у Львові

У Держспецзв'язку зазначили, що в багатьох пострадянських країнах системні адміністратори різних установ та компаній досі використовують неліцензійне програмне забезпечення (зокрема операційні системи), яке поширюють за допомогою торент-трекерів.

«Установлюючи зламане ПЗ із торентів, вони фактично надають доступ російським спецслужбам до вмісту робочих машин. Особливо небезпечним є використання зламаної операційної системи, адже в такому разі зловмисники мають повний адміністративний доступ до комп'ютера, на якому її встановлено», – пояснили у відомстві.

У Держспецзв'язку наголосили, що пересічні українські користувачі також перебувають у зоні ризику, встановлюючи неліцензійне програмне забезпечення з неофіційних джерел.

Нагадаємо, що ворожі хакери продовжують атакувати Україну. Інтенсивність кібератак від початку повномасштабного воєнного вторгнення росії не зменшується, хоча їхня якість – знижується. Як вберегтися від кібератак, читайте в матеріалі.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!