Розвал коаліції та відставка уряду: що далі? Думки експертів

2685 0
Вчорашній розпад коаліції та відставка уряду сколихнули українське суспільство. Що це означає і які найімовірніші варіанти розвитку подій – три думки про причини та наслідки таких кроків від відомих українських соціологів та політологів.

У зв'язку з розпадом парламентської коаліції, уряд був зобов'язаний піти у відставку, але залишиться виконуючим обов'язки, тобто фактично нічого не зміниться. Таку думку висловила директор фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна у коментарі Укрінформ.

"За законом, якщо розпадається коаліція, що обрала уряд, він зобов'язаний піти у відставку, тобто це - законна формальність. Очевидно, оскільки іншої коаліції немає, цей уряд буде виконуючим обов'язки, тобто формально це нічого не міняє", - сказала Бекешкіна.

За її словами, відставку ще повинен прийняти Президент, але до обрання нового уряду, нинішній його склад все одно залишатиметься в.о.

"Якщо так раптом станеться, що виникне інша коаліція, що взагалі-то навряд, то уряд зміниться, але, оскільки іншої коаліції немає, значить цей уряд і буде виконуючим обов'язки", - зазначила експерт.

Водночас, відставка уряду все ж матиме певні наслідки для його діяльності. "Можуть бути певні наслідки, адже все-таки легітимність знижується і взагалі, уряд, який знає, що йому залишилося пропрацювати лише кілька місяців - внесе зміни в свою роботу", - сказала соціолог.

Читайте також: Львів'яни у соцмережах дискутують щодо розвалу коаліції та відставки Яценюка

Відставка уряду - свідчення того, що країна взяла курс на дострокові парламентські вибори, вважає політолог Олександр Палій. На його думку, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк своєю заявою про складання повноважень висловив протест проти бездіяльності депутатів, пише Gazeta.ua.

"Заява Яценюка - наслідок того, що парламент поводився безвідповідально, - сказав у коментарі Олександр Палій. - Сьогодні виносилося питання на голосування щодо реформування газотранспортної системи та скорочення бюджету. Уряд протестує проти небажання ухвалювати рішення. І теж хоче на вибори".

"Дострокові вибори, навіть під час війни треба проводити, - вважає політолог. - Суспільство потребує оновлення. Зараз половина парламенту не голосує за мобілізаційні закони, вони абсолютно безвідповідальні. Хай ідуть на вибори і доведуть, що вони представники суспільства. Шкода і цей мільярд, який піде на вибори. Краще б він пішов на армію".

"Політична сила Президента, будь-яка - "Солідарність" чи "Удар", яку він підтримає, проходить до парламенту з нормальним результатом. Непогані шанси й у "Батьківщини", - прогнозує Олександр Палій. - "Щодо інших є велике поле невизначеності. Може піднятися якась політична сила, піднести сюрприз. Регіонали та комуністи теж підуть на вибори. Соціологія показує, що у комуністів мало шансів потрапити до Верховної Ради. Залишки довіри є у регіоналів".

"Свобода" і "УДАР" розвалили коаліцію, бо в них падають рейтинги, тому в їхніх інтересах, щоб вибори відбулись якнайшвидше, але це для них погано закінчиться. Таку думку висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, коментуючи розпад коаліції і спричинену цим відставку уряду, пише Укрінформ.

"Суто політтехнологічно "Свобода" і "УДАР" зробили все абсолютно правильно, бо в них падають рейтинги -  в "УДАРу" до 7%, а "Свобода" взагалі не проходить. Зараз вони будуть говорити, що люди хотіли, тому ми на це пішли. Я не заперечую, вибори дійсно потрібні, бо 70% людей цього хочуть.  Але спершу треба було ухвалити новий закон про вибори", - вважає політолог.

На його переконання, без нового закону з партійними відкритими списками перевибори не мають сенсу, бо зберігається можливість узурпації влади Президентом шляхом формування пропрезидентської більшості.

"Якщо не буде нового закону з партійними відкритими списками, то це ходіння по колу", - вважає Бала.

Експерт спрогнозував, що сьогоднішній вихід з коаліції погано закінчиться "для політиканів" із "Свободи" і "УДАРу". Але й країна, безумовно, втрачає через відставку уряду, бо зменшує поступальний хід, вважає Бала.

Політолог також припустив, що Росія спробує скористатися ситуацією з відставкою уряду в своїх інтересах, оскільки в Україні знову нестабільність - тепер уже у виконавчій владі. 

Нагадаємо, 24 липня, уряд під головуванням прем'єра Арсенія Яценюка подав у відставку. Про це заявив сам прем’єр. За його словами, після розпаду коаліції, в нього лишається два варіанти: "Розпалась одна коаліція. Прем'єр розпочинає процедуру формування нової коаліції. це означає, що він має взяти в коаліцію комуністів і регіонів. Я це не зроблю ні за яких обставин", - заявив він. "Другий – якщо немає нової коаліції, а чинна розпалася, уряд і прем'єр зобов’язані подати у відставку. Я заявляю про відставку у зв’язку з розпадом коаліції і блокуванням урядових ініціатив", - заявив Яценюк. Додамо, що згідно з законодавством, після заяви прем'єра, за відставку уряду має проголосувати Верховна Рада. Лише в такому випадку весь уряд разом із головою Кабміну йдуть у відставку. Відтак, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, незважаючи на заяву про відставку, залишається на своїй посаді до відповідного голосування у Верховній Раді. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!