Селище Рудне у Львівській громаді хочуть перейменувати

25036 0
Мешканці хочуть повернути селищу назву, яка була раніше.
Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Селище Рудне, що входить до Львівської територіальної громади, хочуть перейменувати. Мешканці ініціюють повернення населеному пункту більш звичної назви Рудно, апелюючи до історичних згадок. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця відділу Офісу громади у смт Рудне Наталя Устименко.

«Назва Рудно існувала раніше, але з початком електронного документообігу, приблизно у 2008-2009 роках, почали вносити Рудне. Відбулася накладка, адже в частини мешканців у документах пише Рудно, а в частини – Рудне. Однак всі звикли до історичної назви і хочуть її повернути», – каже чиновниця.

Читайте також: З якими назвами вулиць у Львові ми попрощаємося

З її слів, після зміни найменування селища мешканцям не доведеться виготовляти нові документи. Винятком будуть реєстраційні дії під час купівлі/продажу, якщо у документах на право власності вказано Рудне, то доведеться брати рішення чи довідку про перейменування населеного пункту. 

Наразі комісія з питань розвитку місцевого самоврядування Львівської обласної ради розпочала підготовку пакету документів, необхідного для подання до Верховної Ради України щодо перейменування селища. Після реформи адміністративно-територіального устрою селище Рудне увійшло до складу Львівської громади. Відтак, рішення щодо перейменування має прийняти і Львівська міська рада.

Крім того, як повідомили у Львівській обласній раді, звернення скерували до Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, оскільки важливим є також науково-історичне обгрунтування. Після того, як зберуть усі необхідні документи, комісія ініціюватиме підготовку рішення на сесію ЛОР. Кінцеве рішення про перейменування населеного пункту має ухвалити Верховна Рада України.

Нагадаємо, раніше історичну назву повернули місту Новоград-Волинський. Це місто – батьківщина Лесі Українки, а свою назву воно отримало під час перебування у складі Російської імперії.

Для довідки

Рудне – селище міського типу, що входить до складу Львівської територіальної громади. Рудне та Зимна Вода у XIV столітті творили одну маєткову цілісність під назвою «Зимна Вода». До середини ХІХ століття селище вважалося присілком Зимної Води і лише після 1866 року стало окремою адміністративною одиницею. У 1967-1971 роках села Дубкевичівка та Надільне увійшли до складу селища Рудне.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!