Київ

СБУ ідентифікувала російського військового, який розстрілював цивільних в Бучі

792 0
За свої злочини на Київщині військовий отримав зірку «героя росії»

Служба безпеки України ідентифікувала російського військового, який причетний до масових катувань та вбивства мирних жителів під час тимчасової окупації Київщини. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Йдеться про лейтенанта Нурсултана Муссагалеєва — командира розвідувального взводу 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії ЗС РФ (м. Псков).

«Після втечі загарбників з Київщини вище військово-політичне керівництво РФ нагородило Муссагалеєва зіркою "героя Росії" та медаллю «за бойові відзнаки». Потім російські пропагандисти зняли про нього сюжет, який вийшов у "прайм-тайм" на телеканалі "Россия 1"», — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці встановили, що 24 лютого 2022 року він у складі окупаційних угруповань Росії перетнув північний кордон України і прибув до Бучанського району для підготовки до наступу на Київ.

Під час перебування на території громади Муссагалеєв брав участь у так званих «зачистках», спрямованих на придушення руху опору та залякування жителів регіону. Під час одного з таких каральних заходів командир російського розвідвзводу наказав своїм підлеглим викрасти 29-річного місцевого жителя, який проїжджав на автомобілі через російський блокпост.

Військові РФ звинуватили його у тому, що він нібито допомагає українським військовим будувати фортифікаційні укріплення поблизу Києва. Вигаданою «підставою» для цього стали знайдені в його мобільному телефоні фото будматеріалів, повідомили в СБУ.

Чоловіка вивезли до лісу поблизу селища Дмитрівка, де тривалий час катували, а потім за наказом Муссагалеєва розстріляли і покинули тіло на місці вбивства.

СБУ отримала свідчення російського полоненого, який на початку повномасштабного вторгнення РФ перебував у складі підрозділу фігуранта. Він підтвердив факт катувань і розстрілу мешканця Бучанського району.

Також правоохоронці ідентифікували ще двох підлеглих Муссагалеєва, які розстріляли потерпілого. Це заступник командира взводу окупантів старший сержант Олексій Колесніков та командир 2-го відділення ворожого підрозділу сержант Олександр Вісєлков.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Муссагалеєву та двом його спільникам про підозру за ч. 1 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб. Санкція статті передбачає до 15 років за ґратами або довічне ув'язнення.

Оскільки фігуранти перебувають на непідконтрольній Україні території, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, поліція оголосила підозри трьом російським військовим, які розстрілювали мирних жителів на Житомирській трасі під час окупації Київщини. 

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!