Київ

СБУ передала до суду справу колишнього намісника Києво-Печерської Лаври Павла Лебедя

681 0
Московському прислужнику світить 8 років ув'язнення
Фото: Влада Прізова / Суспільне

Фото: Влада Прізова / Суспільне

Служба безпеки завершила розслідування щодо колишнього намісника Києво-Печерської Лаври, «митрополита» УПЦ (МП) Павла. Про це інформують пресслужба СБУ та Київська обласна прокуратура.

Обвинувальний акт щодо Павла (Петра Лебедя) скерований до суду. За матеріалами СБУ, «митрополиту» інкримінують дві статті Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинене службовою особою повторно).

 

Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як стверджують в СБУ, митрополит неодноразово публічно заперечував існування України як суверенної держави.

Бувши службовою особою релігійної організації — намісником Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Чоловічий монастир Української Православної Церкви, він представляв агресію РФ як внутрішній громадянський конфлікт. У телефонних розмовах з вірянами своїми висловами клірик розпалював національну, регіональну та релігійну ворожнечі. Це підтверджено висновками відповідних експертиз.

Крім того, за даними слідства, священнослужитель робив заяви, які виправдовували дії держави-агресора. У своїх виступах він ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них. Також встановлені факти спілкування митрополита зі свідком у кримінальному провадженні, попри відповідну заборону на це у рішенні суду.

Сам Петро Лебідь заявляв, що це «політична справа» і він нібито «ніколи не був на боці агресії».

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!