СБУ пропонує продовжити заборону «ВКонтакте» ще на три роки

1628 0
За період дії санкцій українських користувачів у цих соцмережах поменшало утричі
Фото: youtube

Фото: youtube

Служба безпеки України пропонує продовжити санкції щодо російських соціальних мереж «Одноклассники» та «ВКонтакте» ще на 3 роки. Відповідні пропозиції Голова Служби Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України, – повідомляє пресслужба СБУ.

Кіберфахівці Служби проаналізували, що за період дії санкцій українських користувачів у цих соцмережах поменшало утричі. І це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

Читайте також: Як же ж ми без Вконтакті

Загалом протягом 2017-2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте». З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах.

Усі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп.

Також кіберфахівці Служби відзначають сплеск активності агітаторів, троле- і ботоферм у російських соцмережах. Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, наближенням Великодня і травневих свят. За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із вказаних соцмереж.

Нагадаємо, що цього року в Україні має завершитись заборона на російські соцмережі, що діє з 2017 року. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський казав, що не ініціюватиме відновлення доступу до російських медіа та соцмереж.

16 травня 2017 року, тоді чинний президент Петро Порошенко заборонив російські соціальні мережі в Україні. Санкції забороняють інтернет-провайдерам надавати доступ до ресурсів Mail.ru, «Вконтакте», «Однокласники». Санкції також введені проти пошуковика «Яндекс», російських компаній-розробників антивірусів «Лабораторія Касперського» і «Доктор Веб».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!