Київ

СБУ затримала корегувальника ракетного удару рф по корпусу Університету Шевченка

633 0
Зрадник розвідував для росіян локації штабів та місця найбільшого зосередження військовослужбовців і військової техніки ЗСУ на території Києва та Житомирщини
НАСЛІДКИ РАКЕТНОГО ОБСТРІЛУ 31 ГРУДНЯ, ФОТО КНУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

НАСЛІДКИ РАКЕТНОГО ОБСТРІЛУ 31 ГРУДНЯ, ФОТО КНУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

У Києві затримали агента ФСБ, за координатами якого 31 грудня 2022 року росіяни завдали ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Російським агентом виявився 40-річний житель Києва. За даними правоохоронців, він сповідував проросійські погляди, а щоб допомагати рф у війні проти України, наприкінці 2022 року оформив статус «волонтера» та виїхав до росії через треті країни.

Слідчі зазначають, що під час перетину кордону з рф чоловік з власної ініціативи заявив кадровому співробітнику ФСБ про готовність співпрацювати з російською спецслужбою.

Щоб підтвердити свою «відданість» окупантам, киянин передав їм координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони у столичному регіоні. І вже через декілька днів війська рф здійснили по цій «локації» повітряну атаку.

Як зазначає СБУ, саме за його координатами 31 грудня 2022 року росіяни завдали ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тоді унаслідок ракетної атаки було пошкоджено будівлі Виставкового кампусу університету.

Також значних пошкоджень зазнали корпуси ще 9 центрів, факультетів та інститутів, спорткомплекс, Український фізико-математичний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка та деякі гуртожитки Студмістечка КНУ.

За даними СБУ, чоловік також розвідував для росіян локації штабів та місця найбільшого зосередження військовослужбовців і військової техніки ЗСУ на території Києва та Житомирщини.

Після виїзду до рф представники ФСБ доставили чоловіка до Москви, де детально проінструктували його щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім відправили назад в Україну для збору розвідданих. Натомість йому пообіцяли допомогу в отриманні громадянства рф та своєчасну «евакуацію» до росії.

Для отримання розвідінформації на Житомирщині зловмисник «втемну» використовував своїх родичів, які там проживали, і випитував потрібні дані через побутові розмови.

У Києві він самостійно проводив візуальне спостереження та фотофіксацію українських об’єктів під час прогулянок містом. Так, чоловіка затримали у власному помешканні в Києві.

Під час обшуків у нього вилучили російську символіку; нотаріально засвідчені у рф особисті документи, необхідні для оформлення громадянства росії; мобільний телефон, з якого він листувався з «куратором» з ФСБ.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Наразі чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!