В листопаді на Львівщині може зрости захворюваність грипом

1567 0
Очікується, що сезон вірусу грипу припаде на початок – середину листопада, тож є час вакцинуватись і зміцнити імунітет.
Фото умовне / Pexels

Фото умовне / Pexels

В Україні цього сезону циркулюватимуть віруси грипу типу А та В. Наразі  підвищення захворюваності саме на грип ні у Львові, ні на Львівщині немає, але зростання можливе вже в листопаді. Єдиний спосіб вберегтися від захворювання – вчасно вакцинуватися і це можна зробити уже зараз, адже у Львові є вакцина.

За словами генеральної директорки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталії Іванченко та згідно із прогнозом ВООЗ, у сезоні 2023-2024 очікуються такі штами вірусів грипу:

  • вірус грипу A/Victoria/4897/2022(H1N1)pdm09;
  • вірус грипу A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус грипу B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, грипу B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

 

Читайте також: Чим зараз хворіють на Львівщині. Пояснення лікаря

«Поки що майже усі звернення пацієнтів за медичною допомогою до лікарів пов’язані з гострими респіраторними вірусними інфекціями, аденовірусами, ентеровірусами чи ротавірусами. Грипу на Львівщині ще не має. Та щойно піде похолодання, число хворих може збільшуватись. Очікується, що сезон вірусу грипу прийде на початку – всередині листопада. Коронавірус швидше – на початку жовтня», – каже Наталія Іванченко у коментарі Tvoemisto.tv.

За її словами, цього тижня у деякі аптеки Львова вже надійшли вакцини від грипу, зокрема «ДжіСі Флю» (виробництво Південної Кореї). Вакцина оновлена, її виготовили саме цього епідсезону і вона захищає від двох штамів вірусу грипу А і двох штамів вірусу грипу В.

«Це золотий час, щоб зробити щеплення і захиститись. Імунітет формується через 14 днів після вакцинації і залишається високим півроку, далі є залишкові явища. Тому треба вакцинуватись щороку, особливо тим, хто в групі ризику – вагітним, людям із захворювання дихальної, серцево-судинної системи та іншими хронічними недугами – цукровим діабетом, надлишковою вагою, а також дітям від пів року до п’яти», – каже епідеміологиня.

Оскільки вакцина є рекомендована, щепитись можна за власні кошти. Тобто вакцинацію варто зробити у кабінеті щеплень, але саму вакцину придбати в аптеці.

Читайте також: Що робити, якщо у лікарнях відмовляються надавати безкоштовні медичні послуги чи вимагають грошей. Пояснення

Як вдалось дізнатись Тvoemisto.tv, корейська вакцина «ДжіСі Флю» є в аптеці №44, що на вул. Симоненка, 2 та аптеці №1, що на вул. Фредра, 2. Їхня ціна 360 і 370 гривень відповідно. Чи буде у продажі вакцина «Ваксігрип» французького виробництва наразі не відомо.

Загалом, як заявили у МОЗ, Україна отримає щонайменше 60 тисяч доз вакцини проти грипу як гуманітарну допомогу. У регіонах на безоплатній основі будуть робити щеплення медичним працівникам та вагітним, адже це – група найвищого ризику.

Нагадаємо, із настанням осені на Львівщині фіксують більше хворих на ГРВІ. Зараз в області є кілька випадків захворювання на штам коронавірусу «Омікрон». Крім того, почастішали випадки гострих респіраторних вірусних інфекцій, ентеро- та ротавірусів. Детальніше тут

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!